Prva beba nakon jedne decenije

Izvor: RTS, 16.Sep.2014, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva beba nakon jedne decenije

U najzabačenije babušničko selo Berduj, pre nekoliko meseci, nakon čitave decenije, rodilo se jedno dete. A, koliko će živeti u rodnom mestu, zavisi od mnogo toga, jer do ovog siromašnog sela, sa pretežno staračkim domaćinstvima, nema autobuske linije ni zdravstvene ambulante, a ni škola ne radi.

Mala Nina donela je tračak nade u ovo zabačeno selo-razbacano po obroncima planine Ruj. Nina će ovde prohodati, ali će za neku godinu otići, jer škola ne radi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Moje dete je u poslednjih deset godina, jedino rođeno u ovom selu. Teško živimo, moramo sve kolima da idemo ili da platimo taksi, teško je", kaže Maja Ćirov, selo Berduj.

Od osamdesetak stanovnika u ovom selu, desetak je mladih, koji još uvek ovde žive, jer ne mogu da nađu posao. U Babušnicu kažu, retko idu, jer do najbliže autobuske stanice treba pešačiti četiri kilometra.

"Kada bi hteli da siđemo malo u grad, sakupimo se nas nekoliko, ali moramo da platimo taksi, 600 dinara u jednom pravcu", kaže Aleksandra Dimitrijević, selo Berduj.

Staračka domaćinstva, kojih je u Berduju najviše, uglavnom su prepuštena sama sebi.

"Leti nekako i prođu neka kola, vidiš u prolazu, ali zimi nikako. Ako možeš živiš u  četiri zida, ako ne, ništa." Bedno živimo, nemamo stoku, poljoprivreda je propala, niti imam noge da radim", kažu meštani.

Zato, svaki iznenadni dolazak gostiju, predstavlja svojevrstan praznik za meštane.

"Došli smo da im podelimo jednu malu humanitarnu pomoć, donaciju međunarodnog kluba žena - to su žene diplomata. One prave novogodišnje bazare i uvek ono što sakupe, daju u humanitarne svrhe", kaže Nadežda Satarić, organizacija "Emiti".

Babušnička opština sa 53 sela je veoma razuđena i u njima živi preko 30 odsto starijih od 65 godina. Centar za socijalni rad pomaže koliko je u mogućnosti.

"Jedan od najvećih problema je nepristupačnost terena i saradnja sa samim pojedincima iz ugroženih grupa, kao i niska svest potencijalnih korisnika socijalne pomoći", kaže direktorka Centra za socijalni rad u Babušnici Andrijana Jovanović.

Gosti su došli i otišli, a meštani Berduja ostali su ponovo sami, zarobljeni u surovim planinskim gudurama.

rts.pirot@rts.rs

+381 10 311 910

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prvo dete posle deset godina

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2014

U najzabačenije babušničko selo Berduj, pre nekoliko meseci, nakon čitave decenije, rodilo se jedno dete...Koliko će živeti u rodnom mestu, zavisi od mnogo toga, jer do ovog siromašnog sela, sa pretežno staračkim domaćinstvima, nema autobuske linije ni zdravstvene ambulante, a ni škola ne...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.