Izvor: RTS, 26.Dec.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propala akcija Al kaide u Detroitu

Nigerijski državljanin, putnik aviona američke kompanije "Nortves erlajns" pokušao da raznese letelicu, ali bomba, na sreću oko 280 putnika, nije eksplodirala. Bombaša savladali putnici. Terorizam, tvrdi Bela kuća. Al kaida, javlja "Si-Bi-Es".

Nigerijski državljanin pokušao je da raznese avion koji je leteo iz Amsterdama za Detroit, ali nije uspeo, pošto je bomba, iz nepoznatih razloga zakazala.

Napadač je pokušao da aktivira malu eksplozivnu napravu, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mu je bila privezana za nogu. Putnici svedoče da su čuli nešto poput pucanja petarde, osetili miris dima i videli da nešto gori. Shvativši šta se događa, jedan od njih je skočio na napadača. Izbila je panika.

"Bilo je zastrašujuće. Mislili smo da nećemo uspeti da sletimo. Najpre se čuo zvuk, kao da je pukao balon. Neka žena je vikala i videli smo borbu i plamen koji se širi. Jedan čovek je skočio na napadača. Sve je trajalo nekoliko minuta", prepričavali su putnici događaje iz aviona.

Nekoliko putnika je lakše povređeno, a napadač je vrlo brzo savladan, s opekotinama trećeg stepena.

"On je ozbiljno povređen. Cela noga mu je spaljena. Koristili smo uređaj za gašenje požara i vodu. Osećao se miris dima i izgorele kože", naveli su putnici.

Federalni istražni biro je saopštio da je uhapšen Omar Faruk Abdul Mutalab, 23 godine star Nigerijac, student mašinstva na londonskom "Juniversiti koledžu".

Kako je navela američka televizijska mreža "Si-Bi-Es", Abdul Mutalab je tokom ispitivanja rekao istražiteljima da ga je u Ameriku poslala Al kaida, kao i da je ekploziv "pokupio" u Jemenu, gde je dobio instrukcije kako da ga aktivira.

Protiv njega će biti podignuta optužnica pred saveznim sudom u Detroitu.

Takođe, njegovo ime se nalazi na američkoj crnoj listi ljudi koji održavaju kontakte sa terorističkim organizacijama, pa ostaje nejasno na koji se način ukrcao na avion u Amsterdamu.

Prvobitno, američke vlasti saopštile su da je jedan od putnika "Nortvestovog" aviona bacio nekoliko petardi, od kojih je povređen najmanje jedan putnik, ali se, kasnije, ispostavilo, da je povrede izazvao detonator, koji, iz nekog razloga, nije aktivirao eksploziv.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pojačane mere bezbednosti

Izvor: B92, 26.Dec.2009

Amsterdam -- Na većini aerodroma u Evropi pojačane su mere bezbednosti i kontrola putnika koji putuju ka SAD, nakon pokušaja napada u avionu na liniji Amsterdam-Detroit... Mere su uvedene kao odgovor na moguće terorističke pretnje pošto je juče jedan Nigerijac, putnik na letu iz Amsterdama ka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.