Prodao sve da bi se borio protiv Islamske države

Izvor: B92, 15.Avg.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodao sve da bi se borio protiv Islamske države

Džim Aterton je prodao deo svoje imovinu kako bi finansirao akcije “Požrtvovanih“, hrišćanske milicije koja se bori protiv džihadista u Iraku.

Ovaj 53-godišnjak ima 20 godina radnog iskustva kao vozač kamiona, dvoje unučadi i nikakvo vojno iskustvo iza sebe.

Odlučio je da krene u sukob sa Islamskom državom nakon što je u medijima video izveštaje o zločinima koje ta grupa islamističkih terorista čini.

“Izgubio sam mlađeg brata u Avganistanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2006. godine... Ne mogu da razumem strance koji se pridružuju Islamskoj državi. Stvarno ne mogu da nađem reči da to opišem, tu želju da se ubija. Mislim da religiju koriste samo kao izgovor“, rekao je Aterton.

Za odlazak u Irak, kupovinu odeće, oružja i municije bilo mu je potrebno 18.000 funti. Do tog novca je stigao prodajom automobila, motora i broda.

Do Iraka je stigao dugim putem, od Njukasla do Amsterdama, odatle do Turske, a potom do Erbila, grada u Iraku. Potom se prebacio u Dohuk, grad koji se nalazi nedaleko od Mosula. Tu se nalazi sedište hrišćanske milicije.

“Ponosan sam na svoju odluku, ali mi i dalje sve nedostaje. Porodica, moji psi, automobili, motori... Nedostaje mi i kiša, nedostaju mi sendviči sa slaninom... Moja porodica je zabrinuta, ali na kraju krajeva, mislim da su ponosni na mene. Bar se nadam da su ponosni. Nadam se da će se jednom ovo sve završiti i da ću ih videti ponovo“, istakao je Aterton.

Prema njegovim rečima, kontakt sa porodicom održava preko društvenih mreža i ističe da im je rekao da je konačno našao pravi poziv u životu, poziv slobodnog ratnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Deka iz Britanije u borbi protiv Islamske države

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Avg.2015

Džim Aterton, deda dvoje unučadi iz Britanije, prodao je svoju imovinu kako bi se pridružio hrišćanskoj miliciji koja se bori protiv džihadista Islamske države u Iraku...Aterton (53), koji je proteklih 20 godina radio kao vozač kamiona, nema nikakvu formalnu vojnu obuku, a odlučio je da se bori...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.