Preživeli: Ako zaboravimo ponovo dopuštamo Aušvic

Izvor: Beta, 27.Jan.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživeli: Ako zaboravimo ponovo dopuštamo Aušvic

VARSSAVA, 27. januara 2015. (Beta) - Ne možemo i ne smemo da zaboravimo taj pakao na zemlji, čak i da hoćemo. Ako bi zaboravili to je kao da dopuštamo da se negde ponovi Aušvic, poručilo je u utorak iz nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau troje preživelih logoraša na 70. godišnjicu oslobodenja logora.

U tom logoru su nemački nacisti pobili najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja, a dan njegovog oslobadjanja, 27. januar 1945. godine, ceo svet obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << kao Medjunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Halina Birenbaum, Kažimjež Albin i Roman Kent obratili su se na centralnoj komemorativnoj ceremoniji svetu sa podijuma pod ogromnim šatorom ispred Kapije smrti u koju su stizali stočni vagoni pretrpani Jevrejima odvučenim sa raznih krajeva Evrope, poniženi preko granica otimanja ljudskog dostojanstva da ih nacisti pošalju u smrt u gasnim komorama.

"Mi preživeli ne želimo da budućnost naše dece buda takva kakva je bila naša prošlost. Svi moramo da pamtimo. Ako vi budete pamtili, ako naučite druge da i oni pamte, tada na zemlji više neće biti mesta za takvu monstruoznost", obratio se direktno okupljenim državnicima Roman Kent.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

"Ako zaboravimo, kao da ponovo dopuštamo Aušvic" (FOTO)

Izvor: B92, 27.Jan.2015

Ne možemo i ne smemo da zaboravimo taj pakao na zemlji, čak i da hoćemo. Ako bi zaboravili to je kao da dopuštamo da se negde ponovi Aušvic, poručilo je danas iz nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau troje preživelih logoraša na 70. godišnjicu oslobođenja logora...U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.