Predstavljena knjiga Drugi život Nikole Tesle

Izvor: Blic, 06.Jun.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga "Drugi život Nikole Tesle"

Knjiga "Drugi život Nikole Tesle" publiciste Miloja Popovića Kavaje promovisana je danas u prostorijama Privredne komore Beograda. O knjizi, koja predstavlja sublimaciju 40 godina dugog promovisanja lika i dela poznatog srpskog naučnika, pored autora govorili su direktor Teslinog muzeja Vladimir Jelenković, izdavač Jagoš Đuretić, generalni direktor DHL-a za Srbiju Darko Babić i mnogi drugi.

Knjiga opisuje napore jugoslovenske diplomatije da, tokom sedamdesetih godina prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veka, Teslino ime dobije ravnopravno mesto pored velikana nauke i pronalazaštva devetnaestog i dvadesetog veka.

Pored generalnog konzula SFRJ u Njujorku Milana Bulajića, u promotivnom timu su bili mnoge druge znamenite ličnosti tog perioda, kao što su čuveni fizičar Bogdan Maglić, akademik Pavle Savić, sekretar Teslinog muzeja Aleksandar Marinčić...

- S obzirom na njenu sadržinu i svedočenja o brojnim vrednim susretima, možda bi bolji naslov za ovu knjigu bio "Kako smo oživeli Teslu". U svakom slučaju, zahvaljujem autoru koji je gotovo čitav život poslvetio neumornom promovisanju Tesle, a svoja saznanja još 1993. godine poklonio muzeju - rekao je na promociji Vladimir Jelenković, direktor Teslinog muzeja u Beogradu.

Sam autor nije želeo da se promocija pretvori u promovisanje njegovog lika i dela pa je svoje obraćanje ograničio na tek nekoliko zaključaka koji se odnose na zaostavštinu slavnog naučnika.

- Tesla se najviše plašio da njegovi pronalasci i vizije ne posluže zlu, umesto dobru. Ponosio se time što je Srbin, ali je uvek isticao svoju pripadnost planeti. Bio je usamljenik koji je svoju usamljenost kreirao kako bi svetu učinio što više dobra - rekao je Milioje Popović.

Knjigu "Drugi život Nikole Tesle" izdao je "Albatros Plus", a u knjizi koja ima 330 strana nalazi se veliki broj fotografija, dokumenata i autentičnih tekstova o poznatom naučniku.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Renesansa Teslinog imena

Izvor: Danas, 06.Jun.2014

Sedamdesetih godina prošlog veka ime Nikole Tesle je bilo teško pronaći u knjigama, enciklopedijama i udžbenicima. Dostignuća ovog velikog naučnika su bila u opasnosti da padnu u zaborav.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.