Predlog: SR Srbija sa dve republike

Izvor: B92, 25.Mar.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog: SR Srbija sa dve republike

Novi Sad -- Učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije, najavljene za 1. april, biće predloženo da usvoje Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.

Ovom konvencijom se predlaže formiranje "Savezne Republike Srbije", čije bi članice bile Republika Srbija i Republika Vojvodina.

Četvrtu vojvođansku konvenciju, kao i prethodne tri, organizuju manje vojvođanske stranke koje se zalažu za reviziju ustavnog položaja Vojvodine, kao i autonomaške >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nevladine organizacije.

Konvencija 1. aprila ove godine održaće se u Novom Sadu, a programske dokumente sutra će na konferenciji za novinare predstaviti nekadašnji vojvođanski visoki funkcioner u bivšoj SFRJ Živan Berisavljević i predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić.

"Zajednička budućnost na novim osnovama može se osigurati samo na osnovama jednakosti i ravnopravnosti Srbije i Vojvodine i na principima federalizma i republikanizma", navodi se u predlogu te deklaracije u koju je agencija Beta imala uvid.

Ocenjuje se da Vojvodina od 1918. godine, kad je ušla u Kraljevinu Jugoslaviju, "plaća visoku cenu zajedničkog života sa Srbijom", kroz "sputavanje razvoja, ekonomsku eksploataciju, diskriminaciju i zapostavljanje Vojvodine".

U deklaraciji se navodi da je Vojvodina danas u položaju "unutrašnje kolonije Srbije" i upozorava da je "neravnopravnost izvor trajne nestabilnosti".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvodina Republika?

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Mar.2012

Manje vojvođanske stranke pripremile su deklaraciju u kojoj se predlaže osnivanje Savezne Republike Srbije čije bi članice bile republike Srbija i Vojvodina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Deklaracija o formiranju SR Srbije na dnevnom redu Četvrte vojvođanske konvencije

Izvor: Blic, 25.Mar.2012

Učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije, najavljene za 1. april, biće predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže formiranje "Savezne Republike Srbije", čije bi članice bile Republika Srbija i Republika Vojvodina...Četvrtu vojvođansku...

Nastavak na Blic...

Autonomaši traže stvaranje SR Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 25.Mar.2012

Autonomaške nevladine organizacije i manje političke partije iz Vojvodine predložile su "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije" kojom se predlaže formiranje "Savezne Republike Srbije", čije bi članice bile Republika Srbija i Republika Vojvodina. O ovoj deklaraciji trebalo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Predlog: SR Srbija sa dve republike

Izvor: Radio Centar 987, 26.Mar.2012, 08:43

Novi Sad -- Ucesnicima cetvrte vojvodjanske konvencije, najavljene za 1. april, bice predlozeno da usvoje Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.Ovom konvencijom se predlaz..

Nastavak na Radio Centar 987...

Status Vojvodine: Republika ili pokrajina sa širom autonomijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Mar.2012

Treba li menjati položaj Vojvodine? Četvrta vojvođanska kovencija, koju čine manje vojvođanske stranke i nevladine organizacije, smatra da bi najbolje bilo da pokrajina i Srbija budu republike u saveznoj državi. Oni smatraju da je Vojvodina zapostavljena i da je žrtva ekonomske eksploatacije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Inicijativa da se formira "Republika Vojvodina"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2012

Manje vojvođanske partije i nevladine organizacije koje traže reviziju ustavnog položaja Vojvodine, zauzele su se danas za formiranje Savezne Republike Srbije, koju bi činile Republika Srbija i Republika Vojvodina. Te organizacije najavile su na konferenciji za novinare četvrtu Vojvođansku konvenciju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Traže osnivanje „Savezne Republike Srbije“

Izvor: Danas, 26.Mar.2012

Manje vojvođanske partije i nevladine organizacije koje traže reviziju ustavnog položaja Vojvodine zauzele su se za formiranje „Savezne Republike Srbije“, koju bi činile Republika Srbija i Republika Vojvodina. Te organizacije najavile su četvrtu Vojvođansku konvenciju za 1. april u Novom Sadu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.