„Prava Roma moraju bolje da se zaštite”

Izvor: Press, 19.Sep.2014, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Prava Roma moraju bolje da se zaštite”

Na konferenciji za novinare Regionalnog centra za manjine i Rekonstrukcije ženski fond, navedeno je da se prava Roma "dramatično krše" i da su oni najviše diskriminisana manjinska grupa.

"Zbog toga su Romi u fokusu ''izveštaja iz senke'', koji je koalicija organizacija za ljudska prava izradila i dostavila komitetu UN, kao dopunu i kritički osvrt na navode iznete u državnom izveštaju o stanju socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava", rekla je koordinatorka Regionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << centra za manjine Jovana Vuković.

Podsećajući da je komitet UN, na osnovu izveštaja Srbije, u maju doneo preporuke kojima se od države zahteva ozbiljan angažman u toj oblasti, ona je dodala da se malo čini na njihovom sprovođenju.

"Srbija je dužna da se na tome više angažuje, kao potpisnica Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji je jedan od najznačajnijih dokumenata UN", izjavila je Vukovićeva.

"Organizacije za ljudska prava smatraju svojom dužnošcu da stalno podsećaju institucije na obaveze koje je država preuzela, prate njihov rad, kao i da obaveštavaju javnost o obavezama koje država ne ispunjava", rekla je ona.

Kad su u pitanju Romi, komitet UN je izrazio zabrinutost zbog njihove "preovlađujuće diskriminacije", posebno naglašavajući kao problem izdavanje ličnih dokumenata , prinudno iseljavanje i obrazovanje.
 

 
"Komitet je posebno izneo stav da treba revidirati Strategiju za poboljšanje položaja Roma, koji je Srbija usvojila za period od 2012. do 2014, uz potrebu da se nacionalne politike na odgovarajući način realizuju na lokalnom nivou", rekla je pravna konsultantkinja Evropskog centra za prava Roma Andrea Čolak.

Ističući da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava počela da radi na izradi polazne studije za revidiranje strategije, koja je preobimna, ona je dodala da oko toga još postoji dilema, zbog straha da se izostavljene oblasti "više nikad neće naći na listi prioriteta Vlade Srbije".

Pomoćnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker istakla je da četvorogodišnja praksa rada ove institucije pokazuje da je "diskriminacija Roma i dalje raširena", ali da ohrabruje što povodom toga ima i sve više pritužbi.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.