Povećan broj romskih koordinatora u opštinama i gradovima Srbije

Izvor: Telegraf.rs, 30.Maj.2016, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj romskih koordinatora u opštinama i gradovima Srbije

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović navela je na drugom sastanku Mreže za romska pitanja da je u gradovima i opštinama u Srbiji angažovano 76 koordinatora za romska pitanja. 

Paunović je navela da je Kancelarija, kao vid podrške opštinama i gradovima, uradila ujednačavanje i standardizaciju opisa poslova koordinatora za inkluziju Roma. Neka od zaduženja koordinatora odnose se na komunicikaciju i posredovanje između romske zajednice i lokalne administracije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pružanje podrške organizacijama civilnog društva koje se bave uključivanjem i unapređivanjem romske zajednice na lokalnom nivou, pospešivanje međusektorke saradnje pedagoških asistenata, zdravstvenih medijatorki sa predstavnicima Centra za socijalni rad, filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje i organizacijama civilnog društva ali i podrška lokalnoj samoupravi u razvoju i sprovođenju politika i programa inkluzije Roma u skladu sa nacionalnim i lokalnim strateškim okvirom

Kancelarija za ljudska i manjinska prava je podržala rad Asocijacije romskih koordinatora koja okuplja 44 koordinatora za romska pitanja. Svaki koordinator prošao je obuke iz različitih oblasti.

Foto: Promo

- Kancelarija je podržala i rad Mreže za romska pitanja, koju je osnovala SKGO u okviru projekta "Jačanje uloge lokalnog romskog koordinatora u lokalnim samoupravama u Srbiji“ . Članice ove Mreže su 83 lokalne samouprave, sa 113 članova. Mreža koordinatora za romska pitanja će se i dalje razvijati i jačati, uključujući povećanje njihovog broja - navela je Paunović.

Paunović je podsetila da su novom Strategijom za sociajlno uključivanje Roma i Romkinja lokalnim samoupravama poverena veća ovlašćenja ali odgovornost za sprovođenje mera koje se odnose na inkluziju Roma:

- Dobre prakse u inkluziji Roma i Romkinja koje su uspostavljene na lokalnom nivou kroz rada romskih koordinatora, zdravstvenih medijatorki, predagoških asistenata i kroz uvođenje mobilnih timova za inkluziju Roma prenesene su u novu strategiju i očekujemo da će zaživeti širom Srbije.

Koordinatori za romska pitanja u jedinicama lokalne samouprave angažovani su putem ugovora o radu, ugovora o delu, volonterskih ugovora, odlukama, a razlikuju se i nazivi njihovih radnih mesta.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Paunović: Povećan broj romskih koordinatora u opštinama i gradovima Srbije  

Izvor: Blic, 30.Maj.2016

U gradovima i opštinama u Srbiji angažovano je 76 koordinatora za romska pitanja, navela je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava učestvujući na drugom sastanku Mreže za romska pitanja...Prema njenim rečima, različiti su osnovi po kojima su u jedinicama lokalne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.