Potrošači čekaju na formiranje Saveta za pomoć

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrošači čekaju na formiranje Saveta za pomoć

Kako bi obezbedio bolju zaštitu potrošačima, novi Zakon predviđa da u okviru komunalnih preduzeća budu organizovani saveti sa predstavnicima kupaca. Tako bi se i potrošači pitali o ceni ili kvalitetu pojedinih usluga. Iako je Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu krajem septembra, Saveti još nisu formirani.

Hladni radijatori i dugovi koji dolaze na naplatu posle deset godina, samo su neki od komunalnih problema sa kojima se građani susreću. Novi Zakon o zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrošača, trebalo bi da im olakša probleme. Da bi se njihov glas bolje čuo, svog predstavnika imaće u komunalnim preduzećima, ali ni mesec i po dana po donošenju Zakona, nije poznato kako će Saveti fukcionisati.

"Imali smo sastanak sa predstavnicima udruženja potrošača i naša je zakonska obaveza da formiramo komisiju za rešavanje po prigovorima potrošača što ćemo i uraditi u kratkom roku", kaže direktor JKP "Vidrak" iz Valjeva Đorđe Milanović.

Slična situacija je i u prestonici.

"Komunicirali smo i sa NOPS-om koja treba da postavi svog člana u našu komisiju koja će se sastajati periodično jednom mesečno, kako bi se sporne reklamacije rešavale i kako bi sve išlo ka boljoj saradnji obe strane i kako bi korisnici mogli na efikasniji način da se informišu, savetuju i dobiju neku pravnu pomoć", ističe Milica Paunović iz "Infostana".

Predviđeno je da potrošač pomoću svog predstavika u Savetu komunalnih preduzeća, brže dođe do odgovora, da lakše reši svoje reklamacije i primedbe.

"Potrebno je doneti i neke podzakonske akte i preciznije definisati formiranje a kasnije i funkcionisanje tih savetodavnih tela u okviru komunalnih preduzeća", kaže Ana Zeljković iz CEPS-a.

I ranije su postojale inicijative za formiranje ovakvog tela, ali tek u ovom Zakonu, ti predlozi našli su svoje mesto. Od komunalnih preduzeća zavisi da li će ostati samo na papiru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.