Poslanici o setu medijskih zakona

Izvor: Beta, 30.Jul.2014, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o setu medijskih zakona

BEOGRAD, 30. jula 2014. (Beta) - Poslanici vladajuće koalicije najavili su u sredu podršku setu medijskih zakona, dok su poslanici opozicije kritikovali vlast zbog toga što se zakoni donose po hitnom postupku i istakli da će podneti veći broj amadmana.

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Dijana Vukomanović rekla je da će poslanici te stranke glasati za medijske zakone jer se njima "pomeraju granice ljudske slobode".

"Ovaj set medijskih zakona se tiče ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << prava svih nas, ovde se zaista radi o pomeranju granica ljudske slobode", kazala je Vukomanović tokom rasprave o medijskim zakonima u Skupštini.

Prema njenim rečima, setom zakona definisani su najvažniji ciljevi, kao što je povlačenje države iz vlasništva, transparentnost finansiranja i vlasnička strukture u medijima, definisan je javni interes koji je "izuzetno važan, jer je utemeljen na ljudskim pravima koja su definisana u Ustavu Srbije".

Ljiljana Nestorović iz Socijaldemorkatske partije Srbije (SDPS) ocenila je da je set medijskih zakona "dobar početak za rešavanje nuralgičnih tačaka naše medijske scene".

"Zakoni su pisani u duhu evropske praske i dobili su podršku strukovnih udruženja, pa nema razloga da se ne usvoje, ne mislim da mogu da reše sve problem ali su dovoljan i neophodan korak za rešavanje problema", kazala je Nestorović.

I poslanici Srpskog pokreta obnove (SPO) najavili su podršku zakonu, ali je poslanik Mirko Čikiriz izrazio zabrinutost za opstanak lokalnih medija.

Poslanik opozicione Nove demokratske strane (NDS) Marko DJurišić izjavio je da su medijski zakoni radjeni u skladu sa propisanim procedurama i da je jedina greška koja je napravljena, a bez jasnog razloga, njihova rasprava po hitnom postupku.

"Postavlja se pitanje kako će funkconisati Politika, Novosti kada vlada izadje iz vlasnštva, da li će moći na tržištu da se drže s obzirom na teške uslove i budućnost u vremenu razvoja elektronske komunikacije i interneta, ta bojazan za budućnost je opravdana. Mislim da ćemo se za godinu i po dana naći u situaciji da raspravljamo šta sa tim ljudima koji će verovatno ostati bez posla", rekao je on.

On je dodao i da je pretplata dobar nacin finansiranja javnog servisa, kako se ne bi pretvorio u servis vlade.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov takodje je kritkovala vlast zbog toga što su zakoni upućeni po hitnoj proceduri i istakla da je"sramotno" što nije bilo javne rasprave.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Jerkov: Podrška zakona ako se usvoje amandmani DS

Izvor: Beta Video, 30.Jul.2014

BEOGRAD – Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov je kazala da je DS uložila veliki broj amandmana i da bez njihovog usvajanja poslanici te stranke neće moći da podrže predloženi set medijskih zakona. (CH4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.