Ponosni na prodaju magle

Izvor: Vesti-online.com, 28.Apr.2015, 05:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponosni na prodaju magle

Vlada premijera Aleksandra Vučića juče je proslavila prvu godinu rada sopstvenim hvalospevima koje su propratile kritike stručne javnosti i opozicionih partija o praznim pričama i neispunjenim obećanjima. Dok su građani taj dan dočekali sa plićim džepovima nego pre godinu dana, ovaj datum i nije baš radostan ni za ministre. Vučić opet, kao i u prethodnoj vladi, najavljuje preispitivanje njihovog rada koje bi za neke mogao da znači i oproštaj od fotelje.

Vlada je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prema oceni profesorke beogradskog Ekonomskog fakulteta Danice Popović, bez vizije i plana da reaguje samo na pritiske, a premijer nije uradio ništa jer nije iskoristio šansu da sprovede reforme.

- Nije prošlo ni par meseci, premijer ponovo priča da će da podigne plate i penzije, a Kori Udovički da niko neće biti otpušten, iako je dogovoreno da se ove godine otpusti 15.000 u javnom sektoru. Pa, hoćemo li u reforme ili nećemo? - pita Popović i ističe da posle takvih izjava premijera i ministara niko u Srbiji ne zna šta zaista ova vlada hoće.

Po mišljenju lidera Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislava Čanka, godišnjicu rada Vlade Srbije obeležio je Zakon o radu.

- Videlo se da taj zakon ne može da poveća plate, ni da otvori nova radna mesta jer da može, sve bi države ulagale u zakon, a ne u preduzeća. Na primeru nemačkih investitora u Srbiji se pokazalo da ih muči isto ono što im je bilo problem pre donošenja tog zakona, od oporezivanja i korupcije do funkcionisanja pravne države i da su sve više namereni da se povuku iz Srbije jer ne mogu da posluju - tumači Čanak za "Vesti".

On ističe da je Vučićeva vlada zapravo Zakonom o radu udarila na sebe, pa sada rizikuje gubitak postojećih i potencijalnih investicija. Ali iz Vlade ponovo stižu obećanja da će iduća godina biti bolja. Opozicija ih pobija katastrofalnim ekonomskim parametrima.

Demokratska stranka ističe da je budžetski deficit udvostručen i, izuzimajući Ukrajinu, najveći u Evropi, a javni dug od dolaska koalicije na vlast povećan je za sedam milijardi evra, a samo poslednju godinu za dve.

- Plate i penzije su na najnižem nivou u regionu, a Vlada je od 2012. zaposlila u javnim firmama partijsku armiju od 50.000 ljudi - tvrde u Demokratskoj stranci.

* Premijer (ponovo) obećao bolju budućnost za sve

* Vučić: Dobro mi je, biće mi bolje

* "Srbiju poštuju i na Istoku i na Zapadu"

* Vulin kaže da nam je Vučić vratio dostojanstvo!

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković pomake Vlade vidi u odnosima u regionu, ali jedva prelaznu ocenu daje demokratizaciji, odnosno medijskim slobodama i uvažavanju nezavisnih institucija, poput ombudsmana. Uočava se, tumači on za "Vesti", urušavanje vladavine prava i socioekonomskih prava.

- Kada je reč o medijima, preventivno se uklanja svaka kritika. Razumem da vlast radi težak posao, ali ne i što se ponaša kao da je u opoziciji da bi marginalizovali tu kritičnost - kaže Stojiljković.

Premijer Aleksandar Vučić ponovio je juče da tajkuni više ne upravljaju Srbijom, i rekavši da je ponosan na političku stabilnost zemlje, naveo da je za dve i po godine otvoreno 192.927 radnih mesta.

- Posebno sam ponosan na političku stabilnost i uveren sam da će ona značiti sigurnije investicije u narednom periodu - poručio je Vučić sa svečane sednice Vlade, koja je održana kopu u Tamnava kod Lazarevca.

Na spoljnopolitičkom planu, Srbija je uz jaku diplomatsku aktivnost ostala između istoka i zapada, ali uz sporazum sa NATO koji je korak do ulaska u ovaj vojni savez. Da vezano za Kosovo nisu postignuti značajniji rezultati, ocenio je za "Vesti" analitičar Dušan Janjić, koji kaže da je sporazum u Briselu samo "održavan u životu".

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića koja je organizovala akciju druženja sa građanima "12 meseci vlade, 12 neispunjenih obećanja" u više gradova, ocenila je da su rezultati vlasti "uglavnom samo za oštru kritiku". Oni smatraju da je "odgovor na loše stanje u zemlji komunikacija sa građanima van kontrolisanih medija i održiva rešenja, a ne uzaludno trošenje nacionalne energije na mitinzima i kontramitinzima kojima se Srbija vraća u atmosferu 90-ih, a ne rešava nijedan problem.

DS uz opasku da je SNS Srbiju doveo u toliko loše stanje da je nejasno šta tačno slave, ukazuje na haos u resorima bezbednosti. Zamerajući Vučiću što je i dalje v. d. koordinatora Nacionalnog biroa za bezbednost, ukazuju se na pogibiju sedmoro u vojnom helikopteru i kreiranje sukoba VBA i ombudsmana. Navode i da reforme zaobilaze MUP koji nema načelnika najvažnije kriminalističke uprave, na porast broja ubistava, nerešen pokušaj ubistva biznismena Milana Beka i srpske policajce na rubu egzistencije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.