Pomor ribe u Sremskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 14.Jul.2012, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor ribe u Sremskoj Mitrovici

Stotine kila uginule ribe već danima pluta kanalom Jarčina nadomak Sremske Mitrovice šireći nesnosan smrad. Mada su meštani Jarka o svemu obavestili nadležne inspekcije, upozoravajući na moguću ekološke katastrofu, na teren je izašla samo Pokrajinska vodoprivredna inspekcija.

- Tuga me uhvati kad odem na Jarčinu. Uginula riba na sve strane. Na Jarčini sam od malih nogu, jer tu najčešće dolazim na pecanje. Čim smo primetili uginulu belu ribu, pozvali smo nadležne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali uzalud. Niko ništa ne preduzima. Svake godine ista priča, „brigo moja pređi na drugoga“ - tvrdi alas Rajko Bojić pokazujući na uginule primerke smuđa, šarana, soma, babuške.

Meštani objašnjavaju da je nekadašnje Poljoprivredno preduzeće „Agroruma“ iz Rume kanal pregradilo branom da bi obezbedili navodnjavanje za povrtarsku proizvodnju. Uz branu je bio sagrađen i cevovod do Save, postavljeni trafo i pumpe.

„Vode Vojvodine“ bez ingerencije

U „Vodama Vojvodine“ koje upravljaju kanalom Jarčina kažu da se ustava i crpna stanica ne nalaze pod njihovom ingerencijom, već u vlasništvu preduzeća „Agroruma“. Da bi se pristupilo sanaciji ovih objekata potrebno ih je vratiti u vlasništvo „Voda Vojvodine“, piše u saopštenju koje je stiglo iz ovog preduzeća.

U letnjem periodu, kad opadne nivo vode, pumpe su u kanal prebacivale vodu iz Save. Ali, nakon privatizacije kanal je prepušten na brigu meštanima, jer novi vlasnik privatne firma nije zainteresovan za zalivni sistem. Od smeća ga čiste poljoprivrednici, a pecaroši brinu o poribljavanju.

Međutim, zbog isušivanja Jarčine veliku štetu trpe povrtari koji sad na brzinu kopaju bunare i dovlače vodu cisternama da zalivaju useve.

- Šta da radimo sad mi koji smo u izgradnju sistema za navodnjavanje uložili nekoliko desetina hiljada evra? Ko će nam nadoknaditi štetu? Povrće nam propada, jer u Jarčini sad nema ni pedalj vode. Imam nekoliko hektara pod paprikom i ako ubrzo ne padne veća kiša sve će mi to propasti, a šteta je ogromna - žali se Radovan Grujić, jedan od meštana koji parcele pod povrćem navodnjavaju iz kanala.

- Zbog nebrige nadležnih, godinama smo prepušteni sami sebi, a svakog leta u ovo doba selu preti ekološka katastrofa. Na sreću, do sada nije bilo epidemije pošto uginula riba danima na suncu truli, a ptice, psi i mačke je raznose po selu. Ekološka inspekcija još nije obišla teren, država i grad treba hitno da reaguju, a ne da nas šalju od jednih do drugih - naglašava Milan Kovačević iz Jarka.

Veljko Komad, šef Pokrajinske vodoprivredne inspekcije, kaže da su njihovi inspektori već dva puta bili na terenu, napisali rešenja i naložili hitne mere.

- Uzrok uginuća ribe nije zagađenje vode, već visoka temperatura usled čega u kanalu nema protoka, a vodostaj opada. Pored toga, uočljivo je i bujanja biljne vegetacije, sočivice i drezge, kao i truljenje biljnih ostataka. Rezultat toga je smanjenje količine kiseonika u vodi i uginuće ribe - naglašava Komad i dodaje da je preduzeću „Hidrosrem“ inspekcija naložila hitno uklanjanje uginule ribe iz Jarčine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pomor ribe u Sremskoj Mitrovici

Izvor: OkRadio.rs, 14.Jul.2012

Stotine kila uginule ribe već danima pluta kanalom Jarčina nadomak Sremske Mitrovice šireći nesnosan smrad. Mada su meštani Jarka o svemu obavestili nadležne inspekcije, upozoravajući na moguću ekološke katastrofu, na teren je izašla samo Pokrajinska vodoprivredna inspekcija.- Tuga me uhvati...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.