Izvor: B92, 06.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika: Nečitljive lične karte

Beograd -- Građani ne mogu da koriste nove lične karte, zato što nisu obezbeđeni elektronski čitači zvani "čelik", piše Politika.

Da bi se biometrijske lične karte mogle upotrebiti u banci, pošti ili opštini, neophodno je da njihovi službenici imaju elektronski čitač sa programom koji su u MUP-u nazvali "čelik" -č(itač) el(ektronske) li(čne) k(arte). Bez čitača, nova lična karta je neupotrebljiva budući da na njoj nisu slovima i brojevima ispisani uobičajeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lični podaci, već su samo pohranjeni u čipu.

Samim tim nemoguće je priložiti kopiju lične karte sa vidljivim podacima (kao što je, na primer, adresa), što je uobičajen administrativni zahtev, recimo, za povlasticu GSP-a, dobijanje indeksa, poresku prijavu, kredit, sudske overe, podseća list.

Pre dva dana MUP Srbije se oglasio saopštenjem u kome je ova institucija uputila poziv ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike, kao i organima državne uprave i lokalne samouprave da "nabave čitače elektronskih čipovanih ličnih karata”.

Uručenje biometrijskih pasoša

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, sa direktorom policije Miloradom Veljovićem uručiće sutra građanima prvih 50 biometrijskih pasoša, saopšteno je iz Đelićevog kabineta.

Prvi zahtevi za izdavanje novih putnih isprava predati su 7. jula, a do sada je pripremljeno 20.000 pasoša, navedeno je u saopštenju.

Međutim, u ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike juče nije bilo moguće doći do informacije o nabavci elektronskih čitača. Redakciji "Politike” u telefonskoj anketi nije pošlo za rukom da pronađe nijednu ustanovu ili firmu koja koristi pomenute čitače.

U MUP-u Srbije juče nisu želeli da detaljnije komentarišu ovaj problem sa biometrijskim ličnim kartama, ali je u pisanom odgovoru na pitanja "Politike” navedeno da zainteresovani za očitavanje ličnih karata sve informacije mogu naći na veb-sajtu MUP-a.

Prema zvaničnim podacima, do sada je podneto više od 110.000 zahteva za izdavanje biometrijske lične karte, od čega je više od dve trećine građana tražilo dokument sa čipom. Primetno je da se povećava procenat onih koji ne žele čip.

Stare lične karte, u obliku knjižice, još se izdaju građanima i važe do 27. jula 2011. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.