Policija zaustavila voz, migrante vode u kamp/FOTO

Izvor: B92, 03.Sep.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija zaustavila voz, migrante vode u kamp/FOTO

Mađarska policija zaustavila je prvi voz sa izbeglicama, koji se danas iz Budimpešte uputio do Šoprona u blizini granice sa Austrijom.

Policija je migrantima rekla da siđu u mestu Bičke, gde se nalazi mađarski prihvatni centar. Preostali putnici su, kako je javio Rojters, prešli u drugi voz.

Migranti su udarali u prozore voza, uzvikujući: "Ne kamp, ne kamp". U blizini voza raspoređeno je oko 50 policajaca.

Na desetine migranata, leglo je na šine na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << železničkoj stanici kod grada Bičke, protiveći se odluci madjarske policije da ih odvede u obližnji prihvatni centar, dok ostali pokušavaju da pobegnu policajcima.

Neki migranti su se rvali sa policajcima pokušavajući da se vrate u voz.

Policija je ispraznila jedan vagon, a još pet vagona sa migrantima i dalje stoji na stanici.

Mađarska agencija MTI navodi da su migranti prebačeni u autobuse da bi ih prevezli do obližnjeg kampa.

Prema navodima agencije AFP, u vozu ima između 200 i 300 migranata.

Bičke se nalazi oko 40 kilometara zapadno od Budimpešte.

Agencije su prethodno javile da je sa glavne međunarodne železničke stanice krenuo voz pun migranata, dodajući da će vagoni da se podele i da bi tri trebalo da stignu u Sombahtelj, a preostali u Šopron. Oba mesta se nalaze na zapadnoj granici Mađarske sa Austrijom.

Šef bečke policije Gerhard Pirstl je izjavio da migranti koji iz Budimpešte dolaze u Beč neće biti kontrolisani ili registrovani, kao i da će im biti dozvoljeno da nastave put.

Železnička stanica Keleti u Budimpešti ponovo je u jutarnjim satima otvorena za migrante posle povlačenja policije, koja im je prethodne noći naložila da se premeste u podzemni prolaz, ili u posebno određenu tranzitnu zonu.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontrolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

.

.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz Budimpešte krenuo voz pun migranata

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2015

BUDIMPEŠTA - Voz prepun migranata krenuo je danas iz Budimpešte ka granici sa Austrijom, a mađarski zvaničnici navode da na željezničkoj stanici vlada haotična situacija zbog zbunjujućih poruka Njemačke...Sa glavne međunarodne železničke stanice krenuo je voz u kom se nalazi između 200 i...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Mađarska suspendovala sve linije od Budimpešte

Izvor: Studio B, 03.Sep.2015

Mađarsko ministarstvo za razvoj odobrilo je odluku mađarskih železnica da suspenduju sve međunarodne linije od Budimpešte prema Zapadnoj Evropi, rekla je na pres konferenciji predsednica mađarskih železnica Ilona David...Na desetine migranata, leglo je na šine na železničkoj stanici kod grada...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.