Pola miliona dinara za dugmad za košulje i plišane kutije

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola miliona dinara za dugmad za košulje i plišane kutije

Ministarstva u Vladi Srbije su od 2010. do 2013. godine za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge iz budžeta platila najmanje 69 milijardi dinara (oko 500 miliona evra), rezultat je danas objavljenog istraživanje BIRN-a.

Kako se navodi u istraživanju te novinarske istraživačke mreže (javno.rs), u samom budžetu ti troškovi nisu precizirani, stoga ni građani nemaju uvid u to šta se krije iza milionskih iznosa i na koji način se raspolaže njihovim novcem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
U periodu od 2010. do 2012. godine ministarstva su neprestano uvećavala troškove, dok je 2013. godine zabeleženo smanjenje, ali BIRN napominje da tačan iznos umanjena nije bilo moguće utvrditi jer nisu sva ministarstva dostavila podatke, iako su traženi u februaru 2014. godine.

Prema raspoloživim podacima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imalo je najveće rashode i za prethodne četiri godine potrošilo 54,5 milijardi dinara za specijalizovane i usluge po ugovoru, odnosno više od tri četvrtine ukupnih diskrecionih troškova vlade.

"Najveći deo tog novca isplaćen je za finansiranje načno-istraživačke delatnosti fakultetima, kako državnih tako i privatnih univerziteta i centrima, institutima i udruženjima koji se bave naukom", naveo je BIRN.

Jedino ministarstvo koje nije imalo potrebe za specijalizovanim uslugama je Ministarstvo građevinarstva i urbanizma. Novac se trošio za najrazličitije nabavke od hemijskih olovaka, papira, pečata, vizitkarti preko uramljivanja slika, cvetnih aranžmana, poklona u vidu plišanih kutija, ukrasnih kesa, dugmadi za košulje i parfema do seminara i kurseva stranih jezika za zaposlene.

Tako je Ministarstvo spoljnih poslova u 2013. godini na dugmad za košulje potrošilo oko pola miliona dinara.

BIRN je naveo da je na ručkove i radne sastanke u elitnim beogradskim restoranima potrošeno 14 miliona dinara od 2010. do 2013, na nabavku poklona 14,5 miliona dinara,

Više od polovine ukupnih diskrecionih troškova, tačnije 42,5 milijardi dinara koštale su istraživačke usluge u različitim oblastima, dok je za upravljanje projektima potrošeno više od 12 milijardi dinara.

Za angažovanje eksperata, stručnih i posebnih savetnika kao i članova komisija i radnih grupa, ministarstva su platila oko 700 miliona dinara.

Usluge održavanja veb sajtova, servisiranje računara i softvera ministrastva su potrošila 680 miliona dinara ili oko šest miliona evra.

Agencijama za marketing i odnose sa javnošću, novinskim agencijama, nacionalnim i lokalnim medijima, kako privatnim tako i onim koje se finansiraju iz budžeta za pružanje medijskih, promotivnih i produkcijskih usluga, plaćeno je više od 884 miliona dinara.

Pored toga, znatna sredstva ministarstva su izdvajala za usluge reprezentacije i troškove službenih putovanja, iako u budžetu već postoje namenske linije za nabavku takvih roba i usluga, navodi se u ostraživanju BIRN-a koje je objavljeno na sajtu javno.rs.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RASIPNICI: Mirko Cvetković rekorder u trošenju naših para

Izvor: Kurir, 31.Jul.2014, 08:54

Kabinet u Nemanjinoj za četiri godine potrošio najmanje 69 milijardi dinara na specijalizovane usluge i usluge po ugovoru..BEOGRAD - Za razne „usluge po ugovoru“ i „specijalizovane usluge“ ministarstva Vlade Srbije u poslednje četiri godine potrošila su najmanje 69 milijardi dinara, što...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.