Podržavamo platformu Albanaca u Makedoniji

Izvor: B92, 02.Maj.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Podržavamo platformu Albanaca u Makedoniji"

Tirana -- Albanija podržava "platformu albanskog političkog faktora u Makedoniji", izjavio je albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati.

"Mi smo podržali platformu albanskog političkog faktora u Makedoniji u nastojanju da se primeni neispunjeni Ohridski sporazum, stvori evroatlantski put za Makedoniju i poboljšaju odnosi sa susedima", rekao je Bušati.

On je rekao da i dalje postoji prostor za razgovor u Makedoniji i da se međuetnička kriza neće intenzivirati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako prenose albanski mediji, Bušati smatra da koreni krize leže u političkim i demokratskim razlozima, a da ju je na površinu izvela "antialbanska retorika" Gruevskog i Ivanova.

Bušati je naveo da VMRO i predsednik koriste platformu albanskih partija kao alibi, ali da su razlozi za brigu "na drugoj strani".

Kako je objavljeno, tri najznačajnije albanske partije u Makedonije dogovorile su 7. januara zajedničku platformu za pregovore o novoj vladi, koja pored ostalog predviđa da Albanci budu priznati kao državotvorno stanovništvo, punu jednakost albanskog jezika, a da etničku jednakost odražavaju i državni simboli.

Taj dokument je nezvanično nazvan i "tiranska platforma", jer su se lideri albanskih stranaka prethodno sastali u Tirani pod pokroviteljstvom premijera te zemlje Edija Rame.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bušati: Albanija podržava Tiransku platformu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2017

Albanija podržava Tiransku platformu koju su usvojile tri albanske stranke u Makedoniji, izjavio je danas albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati..."Mi smo podržali platformu albanskog političkog faktora u Makedoniji u nastojanju da se primeni neispunjeni Ohridski sporazum, stvori evroatlantski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.