Podrška udruženja ministru kulture

Izvor: B92, 24.Jul.2013, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška udruženja ministru kulture

Beograd -- Udruženje scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije i još 9 umetničkih udruženja izrazilo je podršku ministru kulture Bratislavu Petkoviću.

Uoči najavljene rekonstrukcije vlade, ova udruženja obavestila su o tome najviše državne organe i medije.

Predstavnici umetničkih udruženja "osećaju se obaveznim da pruže svesrdnu profesionalnu i ljudsku podršku" ministru Petkoviću i ocenjuju da bi bilo "kontraproduktivno žrtvovati partijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kombinatorici čoveka koji je sa uspehom počeo da razgrće nečisti talog srpskog kulturnog miljea".

Pismo upućeno predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, predsedniku vlade Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i sredstvima informisanja potpisao je predsednik Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije Živorad Ajdačić.

U pismu se ukazuje da već više od decenije spskom kulturom vladaju interesne grupe koje apsorbuju većinu, ionako skromnih, sredstava koja država odvaja za kulturu, časte se enormnim honorarima, uzimaju zamašne provizije od javnih nabavki, dok su za većinu drugih zatvorena vrata institucija i pristup izvorima finansiranja.

Delovanjem interesnih grupa, dodaje se u pismu, došlo je do drastičnog poremećaja vrednosnih kriterijuma i osiromašenja srpske kulturne scene u obrnutoj proporciji od bogaćenja monopolističkih grupacija.

Ministar Petković sa saradnicima "za kratko vreme načeo je mnoga od ovih pitanja, počev od prijava za finansijske zloupotrebe, preko rešavanja kadrovskih pitanja i oživljavanja zamrlih institucija, do uspostavljanja kontrole nad finansijskim tokovima usmerenim ka umetničkim projektima", ocenjuje se u pismu.

"Prekidati ga u tim nastojanjima značilo bi kočenje pozitivnih procesa, koji posle dugog vremena daju nade da će srpska kultura početi da se oporavlja od bezbrojnih zloupotreba i da krene putem podsticanja i očuvanja autentičnih duhovnih vrednosti ovoga tla", zaključuje se u pismu.

Na kraju je navedeno da podršku daju Udruženje dramskih pisaca, Udruženje književnika Srbije, Sindikat pisaca, Udruženje filmskih umetnika, Udruženje filmskih glumaca, Akademija scensko-muzičke umetnosti Srbije, Udruženje mužičara džez, zabavne i rok muzike, Udruženje orkestarskih umetnika i Kulturno-prosvetna zajednica Beograda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Podrška umetnika ministru kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2013

Udruženje scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije, zajedno sa još devet umetničkih udruženja, izrazilo je podršku ministru kulture Bratislavu Petkoviću, uoči najavljene rekonstrukcije vlade i o tome obavestilo najviše državne organe i medije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.