Podrška sakupljačima sekundarnih sirovina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška sakupljačima sekundarnih sirovina

BEOGRAD -

Mreža nevladinih organizacija iz Srbije "Zelena inicijativa" pozvala je danas građane da svojim potpisima podrže inicijativu da se legalizuje rad samostalnih sakupljača sekundarnih sirovina u Srbiji.

Zainteresovani danas mogu da podrže akciju potpisivanjem peticije na štandu "Zelene inicijative" na Beogradskom sajmu, u okviru Sajma životne sredine "Ekofer", dok će uskoro biti moguće i elektronsko potpisivanje na sajtu www.zelenainicijativa. rs, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je "Zelena inicijativa".

Kako je istaknuto, samostalni sakupljači sekundarnih sirovina, čiji se broj procenjuje na više od 8.000, važan su deo lanca upravljanja otpadom u Srbiji, jer prikupljaju oko 75 odsto ukupnih reciklažnih sirovina u zemlji.

Trgovina sekundarnim sirovinama je unosna grana koja Srbiji godišnje omogući izvoz od oko 150 miliona evra, ali sakupljači pripadaju grupi najsiromašnijih stanovnika, koji rade prosečno 11 sati dnevno, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina Srbije, njihov prosečan životni vek je 46 godina, dok je prosečan životni vek u Srbiji nešto iznad 73 godine. Četvrtina sakupljača su mlađi od 18 godina.

Mreža "Zelena inicijativa", koju čine 22 organizacije civilnog društva, pokrenula je projekat uspostavljanja funkcionalnog sistema upravljanja otpadom u Srbiji, a jedan od ciljeva je i povezivanje, osnaživanje i legalizacija rada samostalnih sakupljača sekundarnih sirovina, kroz modele socijalnog preduzetništva.

Uslovi rada, mere zaštite na radu, društveni status, zdravstveno osiguranje sakupljača, ali i potreba za povećavanjem broja zaposlenih, zaštitom životne sredine i reciklažom, opravdavaju inicijativu da se nađe bolje i humanije rešenje za sakupljače sekundarnih sirovina, smatraju u "Zelenoj inicijativi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Podrška skupljačima sekundarnih sirovina

Izvor: EMportal, 14.Okt.2011

Mreža nevladinih organizacija iz Srbije Zelena inicijativa pozvala građane da potpisima podrže inicijativu za legalizaciju rada samostalnih skupljača sekundarnih sirovina.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.