Podrška izvoznim preduzećima

Izvor: RTS, 06.Jan.2013, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška izvoznim preduzećima

Država ima nameru da privremeno uđe u vlasništvo pojedinih privatnih malih i srednjih preduzeća koje imaju dobar izvozni proizvod, kaže Mlađan Dinkić navodeći da će za te namene iz budžeta biti izdvojeno milijardu dinara.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić istakao je da država namerava da privremeno uđe u vlasništvo pojedinih privatnih malih i srednjih preduzeća koje imaju dobar izvozni proizvod, ističući da će za te namene iz budžeta u početku biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izdvojeno milijardu dinara.

"Srbiji je potrebna nova privredna politika i ona više ne može biti zasnovana isključivo na privatizaciji ili očekivanjima direktnih stranih investicija", rekao je Dinkić je u intervjuu Večernjim novostima.

Neophodno je da država postane aktivnija u pomoći firmama, posebno onima koje imaju šansu za izvoz, istakao je ministar finansija i privrede dodajući da se detalji ovog programa trenutno razrađuju, a u narednih nekoliko meseci biće operativni.

Na pitanje da li to znači da Vlada odustaje od nameravanih privatizacija, Dinkić je odgovorio odrično navodeći da je isto tako jasno da ne može da se dozvoli da kapaciteti propadaju, radnici ostaju bez posla, a da se čeka da investitori dođu.

"Ovde, pre svega, mislim na kompanije koje su danas u restruktuiranju, a koje imaju šansu ne samo da prežive već i da budu uspešne u svojim sektorima. Ako sada nemaju investitora, država je ta koja treba da im pomogne, da kupe mašine, obnove hale, osmisle programe i nađu kupce za tu proizvodnju, posebno one izvozne i kada je bilo koja firma u takvom stanju poželjna je i za investitore", napomenuo je Dinkić.

Primetno je, kako je rekao, da postoje kompanije u Srbiji koje imaju dobar izvozni proizvod, ali su trenutno limitirane nemogućnošću da uzimanjem komercijalnih kredita tu proizvodnju održe i unaprede.

"Želimo da svim takvim firmama ponudimo mogućnost da im država dodeli sredstva u vrednosti do 25 odsto vrednosti kompanije", dodao je Dinkić.

To suvlasništvo države u takvim firmama, prema njegovim rečima, bilo bi privremeno, samo dok vlasnik ili neki drugi ulagač ne poželi da taj udeo otkupi.

Javni poziv za zaintersovane

"Ideja je da se putem javnog poziva firme zainteresovane za program same kandiduju. Uslov je, pre svega, ozbiljan investicioni program koji podrazumeva otvaranje novih radnih mesta i izvoz, a tehnički će posao obavljati Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza", objasnio je Dinkić.

Ministar je naveo da je Srbija u prethodnoj deceniji ključne izvore finansiranja imala u zemljama EU i da je jasno da svoj izvoz mora plasirati i na tržišta poput Kine, Rusije, Turske ili zemalja arapskog sveta.

"Na dobrom smo putu i da iz razvojnih fondova Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata obezbedimo sredstva koja će omogućiti ozbiljniji razvoj naše poljoprivrede, što kroz pomoć agraru, ali i kroz sređivanje zapuštene infrastrukture, kao što je čišćenje kanala za navodnjavanje", naveo je Dinkić.

Dinkić je rekao da je vladin program finansijske pomoći ulagačima po zaposlenom radniku doprineo otvaranju novih radnih mesta podsetivši da smo u oktobru imali 140.000 više zaposlenih, nego u aprilu ove godine.

Pored toga, Vlada je juče potvrdila program subvencionisanja kredita za likvidnost firmi u ovoj godini, naveo je ministar dodajući da će država ovog puta subvencionisati samo kredite za mala i srednja preduzeća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.