Izvor: B92, 03.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podnet zahtev za istragu

Beograd -- Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Gorana Kneževića i još 11 osoba, od kojih je jedna u bekstvu.

Tužilaštvo je, takođe, tražilo pritvor za osumnjičene kako bi se sprečio uticaj na svedoke ili bekstvo. Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu saslušava uhapšenog Kneževića i još deset osoba osumnjičenih da su oštetili budžet opštine za više od 3,5 miliona evra, izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je portparolka suda Maja Kovačević.

Ona je novinarima ispred Specijalnog suda rekla da je specijalni tužilac za organizovani kriminal dostavio sudiji zahtev za sprovođenje istrage, istakavši da zbog obimnosti predmeta ne može da precizira kada će saslušanje osumnjičenih biti završeno.

Kovačevićeva je navela da će po saslušanju osumnjičenih istražni sudija odlučiti da li će pokrenuti istragu i osumnjičenima odrediti pritvor.

Ona je istakla da istražni sudija, prema zakonu, nije u obavezi da okrivljene saslušava prema redosledu navedenom u zahtevu za sprovođenje istrage.

Kneževićev branilac Vićentije Darijević izjavio je da će njegov branjenik pred istražnim sudijom negirati da je počinio dela za koja ga tereti krivična prijava. I Dragan Bukvić, advokat osumnjičenog direktora Turističke organizacije Zrenjanin Milana Miloševa, negira krivicu svog klijenta. Prvookrivljeni Goran Knežević će, prema rečima Darijevića, biti poslednji saslušan.

S druge strane, saoptuženi za učešće u malverzacijama s građevinskim zemljištem u Zrenjaninu Nikola Halas priznao je da je primio mito, piše "Blic".

Kako navodi taj list, Halas je priznao da je uzeo 10.000 evra od investitora Bojana Selimovića, koji je pod zakup dobio parcelu na kojoj je nelegalno izgrađena benzinska pumpa. "Blic" navodi da je deo tog novca pronađen u kući Halasa, koji je načelnik Odeljenja za urbanizam u Zrenjaninu.

Optuženi je izjavom da je gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević o primanju tog novca bio odmah obavešten, njega direktno optužio za učešće u malverzacijama.

Jedna od uhapšenih, Marijana Šarenac iz Novog Sada, za koju je u zvaničnom saopštenju policije navedeno da je saradnica agencije "Gvozden", zaposlena je u Izvršnom veću Vojvodine.

Agenciji Tanjug potvrđeno je da radi u Pokrajinskom sekretarijatu za arhitekturu, urbanizam i građevinarstvo kao izvršilac za administrativno-tehničke poslove.

Policija tereti Kneževića da je organizovao kriminalnu grupu koja je zloupotrebama službenog položaja, falsifikovanjem isprava i primanjem i davanjem mita oštetila budžet Zrenjanina i pribavila za sebe 3,5 miliona evra.

Ko su uhapšeni?

B92 istražuje ko su ljudi iz Kneževićeve grupe koji se sumnjiče za građevinske malverzacije.

Među uhapšenima u Kneževićevoj grupi je Branko Savković, poznatiji kao Žika Živac, preduzetnik iz Beograda i suinvestitor pumpi OMV u Srbiji.

Kao jedan od prvih javnosti poznatih Savkovićevih građevinskih poslova pominje se gradnja pumpe OMV u Beogradu, a ni taj projekat nije prošao nezapaženo nakon što se saznalo da su investitori zbog gradnje posekli deo šume na Zvezdari.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište potvrđeno je za B92 da je, prema dokumentu iz 2002, Branko Savković na osnovu javnog nadmetanja, a po rešenju Izvršnog odbora Skupštine grada, dobio to zemljište na privremeno korisćenje i da je sve svoje obaveze iz ugovora i izmirio.

U OMV-u, iako su obećali, za B92 nisu želeli da govore o gradnji benzinske pumpe u Beogradu, kao ni o zajedničkim projektima koje je ta kompanija imala sa Brankom Savkovićem.

Iz te firme za sada je samo stiglo šturo saopštenje u kome se naglašava da kompanija nije ni na koji način umešana u slučaj kojim se bave mediji i da je uvek obezbeđivala sva neophodna odobrenja i dozvole koje zahtevaju zvanični državni organi.

O Savkovićevim sumnjivim poslovima, kao i o njegovoj povezanosti sa Miloradom Ulemekom Legijom, u februaru ove godine za list "Slobodna Bosna" govorio je Vladimir Beba Popović.

Popović je Savkovića nazvao Legijinim bankarom jer je on, kako je objasnio, Ulemekov i novac od droge, između ostalog, uz pomoć veza iz vrha države, prao i uvećavao kroz unosne poslove kupovine zemlje za gradnju benzinskih stanica.

"Posao je apsolutno legalan, Savković i njegovi partneri, rođaci, kumovi, kupuju zemlju od seljaka uz lokalne ili magistralne puteve po niskoj ceni, a onda uz pomoć veza iz samog vrha države te parcele preko noći dobijaju upotrebne dozvole za izgradnju benzinskih i servisnih stanica. Tako zemlja vredna 50 ili 100.000 evra, preko noći postaje kapital od 3, 5 ili 10 miliona, u zavisnosti da li je parcela uz budući autoput Horgoš-Požega ili je, recimo, benzinska stanica na Zvezdari", rekao je tada Popović.

"Te dozvole daju državni organi, koji su dužni da provere i poreklo novca, kao i osobe koje tim novcem raspolažu, a verujem da im je bilo vrlo lako da najobičnijom ’gugl’ proverom saznaju da se iza imena poslovnog čoveka Branka Savkovića krije niko drugi do doajen srpskog podzemlja čuveni Žika Živac, čovek osuđen na 10 godina robije u Nemačkoj za trgovinu drogom i mnoga druga krivična dela", kazao je Popović za "Slobodnu Bosnu".

Popović pominje da je uhapšeni Bojan Selimović, u krivičnoj prijavi naveden kao investitor iz Beograda, dugogodišnji urednik Radija 202, koji je, inače, posle 2000. pominjan kao mogući direktor Studija B. Konkurs je prošao, ali Skupština grada na to imenovanje nikada nije dala saglasnost.

Među uhapšenima je i Uglješa Grgur, vlasnik detektivske agencije "Gvozden" iz Novog Sada, koga je svojevremo zagrebački list "Nacional" indirektno doveo u vezu sa ubistvom urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića, uz tvrdnju da je povezan sa automobilom iz koga je navodno pucano na Jovanovića.

Ove tvrdnje Grgur je demantovao, uz obrazloženje da je automobil bio u vlasništvu njegove agencije, ali da ga je odmah prodao i najavio da će, "zbog objavljivanja laži i neproverenih informacija”, podneti tužbu protiv "Nacionala”.

Inače, Grgur je do marta ove godine bio član Demokratske stranke, nakon čega je prešao u Demokratsku stranku Srbije.

"Bilo žalbi o neregularnosti"

Direktor republičke Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je da je prethodnih meseci Komisiji za zaštitu prava ponuđača bilo upućeno nekoliko žalbi zbog neregularnosti u sprovođenju tendera u opštini Zrenjanin.

"Bilo je nekoliko žalbi upućenih Komisiji za zaštitu prava. Komisija je poništila te tendere, ali kasnije smo iz sredstava javnog informisanja saznali da su ti poslovi ipak zaključeni, uprkos poništavanju zbog neregularnosti", kazao je on.

Jovanović je ocenio da postoji manjkavost sistema kada su u pitanju kontrole javnih nabavki i dodao da je u proteklih nekoliko godina uočen "pad discipline u poštovanju propisa u oblasti javnih nabavki na strani naručilaca".

OMV: "Nismo umešani u slučaj"

Kompanija OMV saopštila je danas da "ni na koji način nije umešana u slučaj" zbog koga su 1. oktobra uhapšeni gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević i još deset osoba, ističući da je uvek poslovala u skladu sa zakonom.

Kompanija u saopštenju ističe da OMV posluje u skladu sa srpskim zakonodavstvom i da je uvek obezbeđivala sva neophodna odobrenja i dozvole koje zahtevaju zvanični državni organi.

Ključna delatnost OMV-a je trgovina naftom i naftnim derivatima, koja se odvija putem mreže od 56 benzinskih stanica širom Srbije, projektovanih i izgrađenih uz strogo poštovanje bezbednosnih i pravnih standarda, navela je kompanija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kneževićev saradnik priznao da je uzeo mito

Izvor: Blic, 03.Okt.2008

BEOGRAD - Nikola Halas, načelnik Odeljenja za urbanizam u Zrenjaninu, priznao je na policijskom saslušanju da je od investitora Bojana Selimovića, koji je od opštine dobio pod zakup parcelu na kojoj je potom nezakonito izgrađena pumpa, dobio 10.000 evra mita, saznaje „Blic". Deo tog novca...

Nastavak na Blic...

Knežević uskoro pred istražnim sudijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2008

BEOGRAD - Predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević, koji se sa desetoricom uhapšenih sumnjiči za malverzacije sa građevinskim zemljištem, uskoro bi trebalo da bude izveden pred istražnog sudiju Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, izjavio je danas njegov branilac Vićentije Darijević...On...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Knežević uskoro pred istražnim sudijom

Izvor: RTS, 03.Okt.2008

Predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević, koji se sa desetoricom uhapšenih sumnjiči za malverzacije sa građevinskim zemljištem, uskoro će biti izveden pred istražnog sudiju Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, izjavio je njegov branilac Vićentije Darijević. ...

Nastavak na RTS...

Zahtev za istragu protiv Kneževića i ostalih

Izvor: EMportal, 03.Okt.2008

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala dostavilo je istraznom sudiji zahtev za sprovođenje istrage protiv 12 osoba osumnjičenih za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu i predložilo da im se odredi pritvor.

Nastavak na EMportal...

Knežević pred istražnim sudijom

Izvor: RTS, 03.Okt.2008

Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu počeo je saslušanje predsednika opštine Zrenjanin Gorana Kneževića i grupe osumnjičenih za malverzacije u tom gradu. Tužilaštvo traži istragu i pritvor za osumnjičene. .Svi osumnjičeni...

Nastavak na RTS...

„Građevinci” na saslušanju

Izvor: Politika, 03.Okt.2008

Jedan od osumnjičenih priznao u policiji dela koja mu se stavljaju na teret ..Gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević i još desetoro osumnjičenih za umešanost u malverzacije sa građevinskim zemljištem, privedeni su juče po podne dežurnom istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.