Počinje obuka za nezaposlene šumare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2011, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje obuka za nezaposlene šumare

BEOGRAD -

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine najavilo je da će od 13. decembra organizovati predprijemnu obuku za diplomirane inženjere šumarstva koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Obavljanje predprijemne obuke predstavljaće uslov za prijem u radni odnos na poslovima inventure privatnih šuma, za potrebe Ministarstva. Obuka će biti organizovana na Šumarskom fakultetu u Beogradu i trajaće četiri dana, objavljeno je na sajtu Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poljoprivrede i trgovine.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je u ponedeljak da će svi nezaposleni inženjeri šumarstva u Srbiji imati priliku da naredne godine potpišu ugovor sa državom i dobiju zaposlenje.

Petrović je kazao da u našoj zemlji trenutno ima oko 400 nezaposlenih inženjera šumarstva i istakao da je taj projekat uvršten u predlog agrarnog budžeta za 2012., za šta su predviđena sredstva od 500 miliona dinara.

Šumsko blago

Srbija ukupno ima oko 2,25 miliona hektara šuma, od toga je više u privatnom nego u državnom vlasništvu, rekao je ministar i ocenio da šume "nisu u najboljem stanju".

Naglašavajući da će posao dobiti svaki nezaposleni inženjer šumarstva koji to bude želeo, Petrović je precizirao da će oni pre svega biti anagažovani na premeru šuma u privatnom vlasništvu i pravljenju planova gazdovanja kako bi to veliko nacionalno bogatstvo i ogroman prirodni resurs bio iskorišćen na najbolji mogući način.

Ministar je napomenuo da u Srbiji ima 1,3 miliona privatnih vlasnika šuma koji su poreski obveznici, pa je "adekvatno gazdovanje tim resursima ne samo u njihovom nego i u državnom i nacionalnom interesu".

Prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić ocenio je da je reč o projektu koji ima epohalan značaj, jer je po prvi put jedno ministarstvo izašlo sa informacijom da na biroima za zapošljavanje širom Srbije ima oko 400 nezaposlenih inženjera šumarstva gotovo svih profila.

Angažman struke

On je ukazao da u praksi privatne šume predstavljaju jako veliko polje rada van domena rada javnih preduzeća, gde bi angažman inženjera šumarstva mogao dati fantastične rezultate.

Ristić je kazao da bi taj projekat mogao da valorizuje vrednost privatnih šuma, drvnu masu i sporedne funkcije šuma, što je jako važno za očuvanje i povećanje biodiverziteta, zaštitu životne sredine, sprečavanje poplava, razvoj lovnog turizma i lokalni ekonomski razvoj.

Svi zainteresovani više informacija o predstojećoj obuci mogu dobiti pozivom na brojeve telefona 011 3348 399 i 011 3348 424.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Situacija nije kritična zbog suše

Izvor: Beta, 09.Dec.2011

BEOGRAD, 9. decembra 2011. (Beta) - Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je u petak da situacija u domaćem agraru nije kritična zbog suše i da zemlji u ovom trenutku ne preti nikakva katastrofa..."Očekujemo procene od stručnih institucija kolike bi mogle da budu posledice...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.