Počinje emitovanje probnog digitalnog signala u Srbiji

Izvor: S media, 21.Mar.2012, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje emitovanje probnog digitalnog signala u Srbiji

Prvi signal Inicijalne mreže, za testiranje emitovanja digitalnog TV signala, biće pušten danas sa Avalskog tornja, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV).

Digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40 odsto stanovništva Srbije prema proceni ETV, ali će stvarno stanje biti poznato posle detaljnih merenja u narednim mesecima.

SBB digitalizije program

Digitalna televizija 2012. godine

Dvojnici i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << realnost u Srbiji

Inicijalna mreža je, u eksperimentalnoj fazi, namenjena za testiranje sistema, predajnika, prijemnika, različitih parametara i mogućnosti prostiranja i prijema.

Za prijem digitalnog signala Inicijalne mreže neophodno je da građani imaju TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili poseban eksterni uređaj koji dekoduje digitalni signal i omogućava da se on prati na standardnom TV prijemniku (Set top boks) ili poseban hardversko-softverski dodatak koji omogućava prijem digitalnog signala na PC računaru.

U okviru Inicijalne mreže biće emitovano 10 TV programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan TV program u visokoj (HD) rezoluciji.

Prema odluci RRA u Inicijalnoj mreži mogu da budu emitovani programi sledećih RTS 1, RTS 2, RTS Digital, Pink, B92, Prva, Avala, Hepi, RTV1 i Studio B, dok će u HD rezoluciji biti emitovan RTS-ov program.

Inicijalna mreža je dizajnirana za prijem pomoću krovnih antena, a samo oni gledaoci koji su blizu predajnika mogu da ostvare prijem i pomoću sobnih antena, što bi inače trebalo da bude normalan način prijema kada mreža za digitalno emtovanje bude potpuno gotova.

Srbija će se na ovaj način pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje TV programa, jer će toga dana biti puštena u rad mreža digitalnih predajnika i time zvanično započeti prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika.

Tokom 2011. godine, ETV je izgradilo mrežu od 13 predajnika i dva repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajinik (gap filler) i time su se stekli uslovi za početak digitalnog emitovanja u Srbiji.

Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, a sama realizacija mreže (planiranje, projektovanje, montaža i testiranje) delo je stručnjaka ETV, dok su potrebne dozvole izdale nadležne agencije RATEL i RRA.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Digitalni TV signal u Srbiji

Izvor: B92, 21.Mar.2012

Beograd -- Prvi signal Inicijalne mreže, za testiranje emitovanja digitalnog TV signala, biće pušten danas, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze...Digitalni signal iz Inicijalne mreže sa Avalskog tornja moći će da primi oko 40 odsto stanovništva Srbije, prema proceni ETV, ali će...

Nastavak na B92...

Počinje probno emitovanje digitalnog TV signala

Izvor: Beta, 21.Mar.2012

BEOGRAD, 21. marta 2012. (Beta) - U Srbiji će u sredu početi probno emitovanje digitalnog televizijskog signala, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV)...Prema proceni ETV (www.etv.rs), ..

Nastavak na Beta...

Počelo emitovanje probnog digitalnog signala

Izvor: Studio B, 21.Mar.2012

Na Avalskom tornju počelo je probno emitovanje digitalnog televizijskog signala. Prema proceni digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40 odsto stanovništva Srbije. ..Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković na Avalskom tornju pustio je danas u...

Nastavak na Studio B...

Probni digitalni signal od danas

Izvor: Šumadija Press, 21.Mar.2012

Prvi signal Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog TV signala, biće pušten danas sa Avalskog tornja.

Nastavak na Šumadija Press...

Prelazak na digitalnu televiziju košta od 30 do 50 evra

Izvor: Blic, 21.Mar.2012

Prvi signal za testiranje emitovanja digitalnog TV signala pušten je danas sa Avalskog tornja, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV). Više od polovine građana Srbije nije uopšte informisano o uvođenju digitalne televizije, pokazala je anketa sprovedena na sajtu „Blica”....

Nastavak na Blic...

U Srbiji danas probno emitovanje digitalnog signala

Izvor: 025info.rs, 21.Mar.2012

U Srbiji će danas početi probno emitovanje digitalnog televizijskog signala, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV). Prema proceni ETV, digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40 odsto stanovništva

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.