Počeo Festival nauke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Festival nauke

BEOGRAD -

U Beogradu je danas otvoren Festival nauke, a posetioci će na četiri lokacije imati priliku da vide radove i eksperimente 300 mladih naučnika iz 31 naučne institucije iz Srbije i inostranstva.

Otvarajući festival, državni sekretar u Ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović rekao je da je ulaganje u obrazovanje, nauku i kulturu pravi put da Srbija izađe iz teškoća u kojima se nalazi.

"Želim da ovaj festival bude pogled svih nas u budućnost. Nauka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je jedno od najboljih rešenja da Srbija izađe iz stagnacije i da krene napred", kazao je Mitrović i dodao da upravo interesovanje koje godinama pokazuju građani Srbije govori da svi želimo da idemo napred.

On je istakao da srpski naučnici imaju dobre rezultate i izrazio uverenje da će interesovanje koje mladi pokazuju za nauku biti prilika da se mnogo toga promeni u obrazovnom sistemu, odnosno da se mnogo više takvih sadržaja uvede u nastavu.

Francuski ambasador u Srbiji Fransoa-Gzavije Denijo rekao je da nauka treba da bude jedan adut Srbije, s obzirom na to da naša zemlja ima mnogo dobrih naučnika.

"Francuska je srećna što preko zajedničkih projekata zajedno sa Srbijom može da radi na saradnji i promociji nauke i naučnika", rekao je Denijo.

Peti Festival nauke, najveći događaj za promociju nauke u jugoistočnoj Evropi, trajaće do nedelje, 4. decembra, a obeležiće ga eksperimenti, naučni šou programi, predavanja, debate i intervjui, izložbe i dečije radionice.

Posetioci će moći da vide robote, zvuk koji igra, dimni tornado, avione nesalomivih krila, izložbu iz Švajcarske o mozgu i njegovim neobičnim funkcijama, a biće organizovana i naučna igraonica sa replikama rimske borbene opreme i ratnih pohoda pre nove ere.

Beogradska publika će imati priliku da vidi austrijsku trupu Cirkus mer, naučni teatar iz Estonije, Anu Bedalov iz Hrvatske koja će predstaviti "divovske balone od sapunice, naučni šou program "Karike koje nedostaju" iz Francuske, a na "Fantastično-naučnoj bini" u teatru Bojan Stupica i "Švedski laser šou".

Festivalski programi odvijaće se na sceni teatra "Bojan Stupica", u prostoru nekadašnje robne kuce "Kluz" u Masarikovoj ulici, Studentskom kulturnom centu i galeriji Narodne banke Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo Festival nauke

Izvor: RTV Pink, 02.Dec.2011

. . . U Beogradu je danas otvoren Festival nauke, a posetioci će na četiri lokacje imati priliku da vide radove i eksperimente 300 mladih naučnika iz 31 naučne institucije iz Srbije i inostranstva. .

Nastavak na RTV Pink...

Počeo Festival nauke

Izvor: Politika, 02.Dec.2011

BEOGRAD - Najveći regionalni Festival nauke, peti po redu, počinje danas u Beogradu i trajaće do 4. decembra, saopštili su organizatori. Festival pod sloganom „Padam na pamet” održaće se na četiri lokacije u Beogradu, u bivšoj Robnoj kući „Kluz”, Studentskom kulturnom centru, galeriji...

Nastavak na Politika...

Festival nauke: 'Padam na pamet'

Izvor: Šumadija Press, 03.Dec.2011, 11:41

Festival nauke po peti put se održava u Beogradu. Posetioci na četiri lokacije imaju priliku da vide radove i eksperimente 300 mladih naučnika iz 31 naučne institucije iz Srbije i inostranstva.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.