Počela sednica o novim ministrima

Izvor: Press, 30.Avg.2013, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sednica o novim ministrima

Skupština je odbacila predlog šefa liberala Čedomira Jovanovića da se produži vreme za raspravu o izboru rekonstruisane vlade.

Jovanović je na sednici, na kojoj se očekuje ekspoze premijera Ivica Dacića o novim članovima vlade, rekao da je vladajuća koalicija previše neodonogovna prema samoj instituciji vlade i zato traži da se produži vreme za rapsravu, kako bi “dobili odgovore na pitanja koje vladajuća koalicija želi da izbegne po svaku cenu”.

“Tražim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da se poduži vreme za raspravu i pristojno okonča proces rekonstrukcije vlade koji je bio obeležen vašom neodgovnošću”, rekao je Jovanović.

Šef demokrata Bosislav Strefanović smatra da je to što su poslanici saziv za sednicu dobili juče, a sve o ministirima saznavali iz medija - povreda dostojanstva skupštine.

“Vi ste već odredili ko će danas da govori, šefovi poslaničkih grupa, a ostali noću, sa namerom da ova vlada bude izabrana u mraku i da niko ne vidi i ne čuje šta ovim ljudima treba da se kaže”, rekao je Stefanović.

On je apelovao da se napravi pauza da šefovim posalničkih grupa sa predsednikom skupštine naprave pristojan red vožnje i prolazno vreme.
Izbor novih ministara očekuje se u subotu.

Skupština Srbije prethodno je usvojila izmene Zakona o ministarstvima, čime su se stekli uslovi da rekonstrukcija vlade uđe u finiš.  Konačni spisak imena svih kandidata za ministre saopšten je juče.

Uobičajena praksa je da posle toga reč dobiju šefovi poslaničkih grupa, a pošto oni iscrpe vreme koji im je na raspolaganju, sednica će biti nastavljena sledećeg dana, odnosno u subotu.

Kako se očekuje, poslanici će se okupiti u subotu oko 10 sati kako bi učestvovali u raspravi, a vreme koje im stoji na raspolaganju je uobičajenih pet sati.

Pošto se i to vreme iscrpi, skupština će se, najverovatnije popodne, glasanjem izjasniti o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu.

Parlament je juče konstatovao ostavke devet ministara - prosvete Žarka Obradovića, odbrane Aleksandra Vučića, saobraćaja Milutina Mrkonjića, finansija i privrede Mlađana Dinkića, regionalnog razvoja Verice Kalanović, potpredsednice zadužene za evrointegracije Suzane Grubješić, kulture Bratislava Petkovića, poljoprivrede Gorana Kneževića i sporta Alise Marić.

Srpska napredna stranka je predložila za ministra privrede Sašu Radulovića, finansija Lazara Krstića, poljoprivrede Dragana Glamočića, regionalnog razvoja i državne uprave Igora Mirovića i odbrane Nebojšu Rodića.

Kandidati za ministre saobraćaja i ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije iz SPS su Aleksandar Antić i Branko Ružić, kulture Ivan Tasovac, dok je zajednički kandidat SNS i SPS za ministra omladine i sporta Vanja Udovičić.

Za ministra bez portfelja predložen je i Aleksandar Vulin.  Rekonstruisana vlada imaće 18 resora.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Odbijen zahtev za produžetak rasprave o novim ministrima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2013

Sednica parlamenta, na kojoj će se raspravljati o novim članovima kabineta premijera Ivice Dačića, počela je danas nešto posle 15 sati reklamiranjem poslovnika. Skupština je odbacila predlog šefa liberala Čedomira Jovanovića da se produži vreme za raspravu o izboru rekonstruisane vlade.  

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.