Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2016, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela bitka za Mosul

BAGDAD - Brojne iračke snage bezbjednosti u utorak su pokrenule veliku ofenzivu kako bi od džihadističke grupe Islamska država (ID) preuzele područja sjeverno od Bagdada, rekli su zvaničnici.

U operaciji sudjeluju specijalne snage, vojnici, policajci i paravojne jedinice uz podršku iračke avijacije i međunarodne koalicije, objavilo je zajednička komanda operacije.

Visoki irački oficir rekao je da više od 7000 pripadnika snaga bezbjednosti sudjeluje u operaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kojom se namjeravaju povratiti područja zapadno od Samare.

Ciljana područja čine strateški pravac koji povezuje teritorije koje kontroliše ID oko Mosula, glavnog džihadističkog uporišta u Iraku i južnijih predjela.

ID je u junu 2014. vodio ofenzivu kojom je osvojio velika područja iračkog teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada, ali je 2015. pretrpio nekoliko poraza od iračkih snaga bezbjednosti potpomognutih vazdušnim udarima međunarodne koalicije.

U decembru 2015. iračke snage su pruzele Ramadi, glavni grad pokrajine Al-Anbar.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

POČELA OFANZIVA NA MOSUL: Iračke snage jurišaju na Islamsku državu

Izvor: Kurir, 01.Mar.2016

Brojne iračke snage sigurnosti u utorak su pokrenule veliku ofanzivu kako bi od Islamske države preuzele područja severno od Bagdada, rekli su zvaničnici...U operaciji učestvuju specijalne snage, vojnici, policajci i paravojne grupe uz podršku iračkog vazduhoplovstva i međunarodne koalicije,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.