Pobunjenici kažu da su izgubili važan grad kod Donjecka

Izvor: Blic, 09.Avg.2014, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici kažu da su izgubili važan grad kod Donjecka

Ukrajinske snage su zauzele jedan od ključnih gradova koji je bio pod kontrolom pobunjenika i opkoljavaju Donjeck, najveći grad koji pobunjenici drže na istoku zemlje, rekao je danas pobunjenički komandant Igor Strelkov.

Prema njegovim rečima, "neprijatelj je zauzeo" grad Krasnji Luh koji se nalazi na jednom od dva glava puta koji povezuju Donjeck i Luganjsk, drugi vrlo bitni grad u rukama proruskih pobunjenika.

"Novoruski borci iz grupe Donjeck-Horlivka potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su opkoljeni", napisao je Strelkov na veb stranici pobunjenika.

Pročitajte još: Artiljerijski napadi na istoku Ukrajine, Donjeck opkoljen

Novorusija je termin koji pobunjenici koriste za oblast na istoku zemlje koji traži nezavisnost od vlasti u Kijevu.

Horlivka, u kojem se takođe vodi okršaji između ukrajinskih i pobunjeničkih snaga, nalazi se na 30 kilometara severno od Donjecka. Pad Krasnji Luha bi odsekao mnoge puteve ka drugim delovima pobunjenog dela istoka Ukrajine.

Portparol ukrajinske vojske na istoku zemlje Andrij Lušenko nije mogao da potvrdi da je Krasnji Luh pao u ruke vladinih trupa.

U Donjecku je danas najmanje jedna osoba poginula a nekoliko je ranjeno u granatiranju južnog dela grada.

Pobunjenički portparol Maksim Rovninski rekao je Asošiejted presu da je tridesetak stambenih blokova u Donjecku bilo na udaru paljbe.

U Donjecku je pre ratnih okršaja na istoku Ukrajine živelo skoro milion ljudi, a potom su na stotine hiljada pobegle. Grad je proteklih sedmica sve više poprište borbi.

Ukrajinski zvaničnici demantuju da gađaju civile i tvrdi da pobunjenici smeštaju raketne bacače u naseljene oblasti.

Prema navodima vlasti u Donjecku koje prenose ruske novinske agencije, grad je već nedelju dana bez struje i vode, i većina prodavnica je zatvorena.

Rusija želi da pošalje humanitarnu misiju u Lugansk, ali Kojev i zapadne zemlje smatraju da bi to bio uvod u slanje trupa.

Oblast Donjecka se naslanja na Rusiju, a zapadne zemlje tvrde da je Rusija uz granicu sa Ukrajinom razmestila oko 20.000 vojnika.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.