Peticija Grabar-Kitarovićevoj da pozdrav »Za dom spremni« bude uveden u OS

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija Grabar-Kitarovićevoj da pozdrav »Za dom spremni« bude uveden u OS

ZAGREB - Potpisnici peticije za uvođenje pozdrava "Za dom spremni" u službenu upotrebu u Oružanim snagama RH zatražili su u ponedjeljak od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o Hrvatskoj vojsci kako bi pozdrav "Za dom spremni" bio uveden u službenu vojnu upotrebu.

Organizatori peticije, koja je sprovedena putem interneta, tvrde da ju je potpisalo 3.200 osoba, a među potpisnicima se navode akademik >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Josip Pečarić, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, fudbaler Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši director Hrvatskog instituta za istoriju Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, advokat Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec i dr.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav i podržavaju incijativu koju je preko Facebooka pokrenuo posljednji komandant odbrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb da se taj pozdrav uvede u službenu vojnu upotrebu.

"Uvođenjem takvog pozdrava u službenu upotrebu njegovala bi se hrvatska kultura i tradicija, u protivnom protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku", kaže se u pismu predsjednici Republike i predsjedniku HDZ-a, od kojih se traži da predlože izmjene Zakona o Hrvatskoj vojsci kako bi pozdrav "Za dom spremni" ušao u službenu upotrebu u Oružanim snagama RH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peticija "Za dom spremni"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2015

Potpisnici internet peticije traže da se pozdrav "Za dom spremni" uvede u službenu upotrebu u Oružane snage Hrvatske i u pismu hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsedniku HDZ Tomislavu Karamarku traže da predlože izmene Zakona o vojsci kako bi se taj pozdrav ozvaničio...Organizatori...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zahtev da se fašistički pozdrav "Za dom spremni" uvede u hrvatsku vojsku

Izvor: Blic, 24.Avg.2015

Grupa hrvatskih građana zatražila je od predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni"...Oni su zatražili da se izmeni zakon o hrvatskoj vojsci, kako bi se pozdrav...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.