Penzioner osuđen zbog tvrdnji da u Mauthauzenu nije bilo gasnih komora

Izvor: Kurir, 28.Mar.2015, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioner osuđen zbog tvrdnji da u Mauthauzenu nije bilo gasnih komora

Veštačenjem je utvrđeno da je optuženi psihički zdrava osoba, koja će u slučaju da je uverena u nešto, žestoko braniti svoje stavove, pa makar one zagovarale i "poremećene društvene vrednosti“

BEČ - Penzionisani austrijski lekar (71), čije ime austrijski mediji ne navode, osuđen je u četvrtak u Lincu na godinu dana uslovnog zatvora zbog tvrdnji da u koncetracionom logoru Mauthauzen (Mauthausen) nikada nisu postojale gasne komore. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Prema optužnici, ovaj nekadašnji lekar je svoje zaključke tokom prošle godine pismenim putem poslao opštinskim vlastima, tvrdeći da se lično uverio da u logoru Mauthauzen nikada nisu postojale gasne komore.

Psihijatrijskim veštačenjem utvrđeno je da je optuženi psihički zdrava osoba, koja će, u slučaju da je uverena u nešto, žestoko braniti svoje stavove, pa makar one zagovarale i "poremećene društvene vrednosti“.

Iako je državni tužilac za optuženog zahtevao izričitu kaznu zatvora i plaćanje novčane kazne, sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo u obzir to što je optuženi priznao da je poslao pismo spornog sadržaja, kao i to što se u ovom slučaju radi o "posebnoj ličnosti čoveka“, te da zbog toga nije potrebno izricanje obavezne kazne zatvora.

Državni tužilac se još nije izjasnio o presudi, koja je još uvek nepravosnažna.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.