Pastor: Galićeva izjava zlonamerna

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Galićeva izjava zlonamerna

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da nije odustao od namere da se dogovorom i konsenzusom dođe do odluke o upotrebi simbola pokrajine.

Osim toga, on je ocenio da je izjava poslanika Vladimira Galića tim povodom neodgovorna i zlonamerna.

Pastor je u pisanoj izjavi najavio da će na sledećoj sednici Kolegijuma Skupštine AP Vojvodine, 10. marta, biti obavljene zajedničke konsultacije pred sednicu Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s tom tačkom dnevnog reda, koja je zakazana za 13. mart, pošto prethodno predstavnici poslaničkih grupa razmotre predlog odluke o tom pitanju i obave konsultacije.

On je podsetio da je za donošenje pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine neophodna podrška dve trećine od ukupnog broja pokrajinskih poslanika, navedeno je u saopštenju.

Pastor je naveo da mu je “obaveza, dužnost i namera”, kao predsednika Skupštine Vojvodine i predsednika tog skupštinskog odbora da učini sve što je moguće da se o tako značajnoj temi kao što je upotreba simbola “pristupi s velikom odgovornošću, čineći maksimalne napore da se stvori atmosvera dogovora i mogućnost konsenzusa svih političkih opcija” u pokrajinskoj skupštini o tom pitanju.

Od te namere nisam odustao”, naglasio je Pastor i dodao da će na sledećoj sednici Kolegijuma, nakon obavljenih konsultacija i usaglašavanja, zajednički sa potpredsednicima Skupštine i šefovima poslaničkih grupa biti obavljene pripreme za sednicu Odbora zakazanu za 13. mart.

Povodom optužbi poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Galića da nesazivanjem sednice Odbora “Pastor krši Statut i ponižava većinski srpski narod”, Pastor je istakao da podržava i uvažava pravo svakog poslanika da javno iznosi svoje stavove i ocenio da je ta izjava “neodgovorna i zlonamerna”.

Moja namera da po ovom pitanju postignemo konsenzus i dobra volja predstavnika svih poslaničkih grupa, uključujući i onu iz koje dolazi poslanik Galić, da se ovom pitanju pristupi odgovorno i sa željom da se u Skupštini AP Vojvodine postigne potrebna dvotrećinska većina da se ova odluka usvoji, protumačena je i javno izneta kao namera da vređam i ponižavam većinski narod”, naveo je Pastor.

Neobjašnjivo je mnogo nivoa zbog kojih mi je, kao predsedniku Skupštine APV, ali i kao predstavniku jedne manjinske zajednice, ova sramna optužba problematična”, naveo je Pastor.

On je dodao da samo jedan od tih nivoa “leži u činjenici da su simboli i tradicionalni simboli, o čijoj upotrebi treba da donesemo odluku, zajednički simboli svih građana AP Vojvodine, bez obzira da li su pripadnici većinskog naroda ili manjinskih zajednica”.

Nedopustivo je da bilo ko upire prstom i tvrdi da “sprečavam odluku o grbu i zastavi koji simbolizuje dičnu tradiciju ugarskih Srba i njihovu borbu za autonomiju”, istakao je Pastor i ocenio da takve tvrdnje vraćaju nas u vremena prebrojavanja i podela, za koja sam duboko uveren da su iza nas”.

Ističući da nikome, pa ni poslaniku Skupštine APV, ne mogu dozvoliti da tom tvrdnjom, “za koju sam siguran da nema podršku”, ugrožava dostojanstvo pokrajinske skupštine, Pastor očekuje da se od te Galićeve izjave “ograde svi poslanici i predstavnici svih poslaničkih grupa” i da se to pitanje zajednički reši.

Pastor je 13. februara dostavio članovima Kolegijuma Skupštine Vojvodine predlog pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vovjodine, koji su predložili članovi Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine Slobodan Orlović i Branislav Ristivojević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.