Packe Rumuniji zbog korupcije

Izvor: Blic, 30.Jan.2013, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Packe Rumuniji zbog korupcije

Evropska komisija je u danas objavljenom izveštaju oštro ukorila Rumuniju zbog korupcije i kršenja demokratskih principa.

U 12 strana dugačkom izveštaju eksperata Komisije se konstatuje da je Rumunija samo delimično ispunila neke iz niza preporuka koje je EK prošle godine uputila rumunskim vlastima, nakon što je premijer Viktor Ponta pokušao da "ustavnim udarom" oduzme ovlašćenja predsedniku i uspostavi kontrolu nad pravosuđem.

Današnji izveštaj opovrgava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pontinu jučerašnju izjavu da su preporuke Komisije "u celosti ispunjene".

U izvestaju se tvrdi da je ustavni položaj predsednika korigovan, ali da izvršna vlast još uvek vrši pritisak na pravosuđe.

Komisija je posebno nezadovoljna činjenicom da tri ministra i nekoliko poslanika iz Pontine stranke koji su od strane nezavisne agencije osumnjičeni za korupciju i sukob interesa i dalje na istim pozicijama kao pre šest meseci, kada je Komisija preporučila da se oni smene.

Sem toga, protiv njih se ne vodi nikakva istraga jer su zaštićeni imunitetom.

Očekuje se da će izveštaj umanjiti ionako mršave šanse Rumunije da u dogledno vreme zajedno sa Bugarskom i Hrvatskom udje u šengenski prostor.

Povezane vesti: EU zamrzava novac za Rumuniju Tri zemlje EU predlažu strategiju za Balkan

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Evropska komisija i Rumunija razmenjuju kritike

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jan.2013

Evropska komisija je ukazala da rumunski mediji vrše politički pritisak na značajne pravosudne institucije, na šta su se žalili Vrhovni savet sudstva (CSM), Agencija za integritet (ANI), Ustavni sud, navodi se u danas objavljenom izveštaju Mehanizma o saradnji i nadgledanju. Predstavnici rumunskih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.