Izvor: Blic, 01.Nov.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST STUDENATA U NOVOM SADU "Nećemo da plaćamo dodatne troškove - NEMAMO I NE DAMO"

Studentski protest pod nazivom „Nemamo i ne damo“ održan je danas u kampusu Novosadskog univerziteta, gde su akademci ponovo zatražili besplatno školovanje.

Stotinjak studenata prvo se okupilo ispred rektorata, nakon čega su krenuli u protestnu šetnju po kampusu, a na kraju je održan i zbor. Oni traže ukidanje dodatne naplate redovnih usluga i troškova koje fakulteti neosnovano ubiru.

Na svim fakultetima samo za upis potrebno oko 5.000 do 8.000 dinara bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su studenti na budžetu ili ne, dok overe semestra koštaju od 1000 do 2.300, a prijave ispita od 200 do 500 dinara.

- Zvali su nas iz Ministarstva prosvete i rektorata, kažu da se smirimo, da će se stvar rešiti. Obećavaju neku pomoć od AP Vojvodine, ali mi nećemo obećanja. Hoćemo konkretna rešenja, da sednemo sa svim dekanima i rektorom te donesemo obavezujući dokument koji će zabraniti nezakonitu dodatnu naplatu – rekao je student Miran Pogačar član Studentskog pokreta jednog od organizatora protesta.

Uz povike „Lopovi“, „Uprava napolje“, „Nemamo i ne damo“ studenti su ponovili zahteve da im se pored upisa, prijave ispita i overe semestra, ukine i naplaćivanje usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade radova, izdavanja potvrda, diploma i dokumenata.

Studenti su navodili i potresne primere svojih kolega koji moraju da rade i dva posla da bi uspeli poplaćati izdatke na fakultetima, a neki su zbog povećanja troškova studiranja zamrzli godinu.

- Rekli su nam da se učenje i trud isplate, ali su nas prevarili, jer je ovo sistem koji radi protiv svojih građana. Mi smo ovde samo radilice koje im služe za uzimanje para – rekao je jedan od studenata.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

FOTO: Novosadski studenti ponovo traže ukidanje nezakonitih troškova

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2016

Oko 200 studenata Univerziteta u Novom Sadu danas je po drugi put, protestnom šetnjom, zatražilo ukidanje dodatnih troškova obrazovanja, za koje je ustanovljeno da nisu u skladu sa zakonom...Protest, šetnja i zbor, u organizaciji Studentskog pokreta Novi Sad, usledili su nakon izostanka reakcije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.