PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU Otvoren 48. Levački sabor

Izvor: Blic, 05.Avg.2017, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU" Otvoren 48. Levački sabor

Tradicionalni 48. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja, "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", otvoren je večeras u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca.

- Velika mi je čast što sam u manastiru Kalenić, na Levačkom saboru. Kada imate ovakvu svetinju iza sebe, kada se setite kakve ste vladare imali, pa kada znate da je ovo napravio kralj Aleksandar, a onda se zapitate ko u okruženju iam bilo šta slično. Nema niko. Ponekad me bude sramtota što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne uradimo više da što više ljudi sa strane dođe da vidi koliko smo veliki. Imamo neverovatnu veliku kulturu i istoriju. Mi smo pre svega verujući narod, nas je vera održala. Nam je porodica najvažnija i zato su sabori dobri, svuda se u Srbiji nešto dešava iz dana u dan. Postala je Srbija živa. Skuplja se narod oko manastira - rakao je otvarajući manifestaciju narodni poslanik i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović.

Otvaranju sabora prisustvovali su vladika Šumadijski Jovan, ambasador Palestine Muhamed Nabham, konzul Palestine, državni sektretar Velimir Stanojević, kao i predstavnici susednih opština i gradova.

- Zemlja i narod postoje postoje u svom pravom identitetu samo ako neguju svoju tradiciju i izvorene vrednosti. Sabor u Levču dostojno predstavlja ovaj kraj u Šumadiji, koji neguje stare običaje i kulturu. Iz poštovanja prema precima i dužnosti prema potomcima, moramo uložiti napore da očuvamo vrednsoti kulture, tradicije i običaje koje smo nasledili. Jedino na taj način Levač može da živi, sa svojom prirodom, istorijom i kulturom, ponosom i dostajnstvom - rekao je predsednik te opštine Aleksandar Đorđević.

U nastavku je usledio scenski prikaz "Ostaviše spomen rodu srpskom" u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U okviru programa učestvovali su i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli, kao i folklorni ansambli "Grozd" iz Aleksandrovca i "Tradicija" iz Trstenika.

Na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke u nedelju 6. avgusta centralni deo manifestacije je svečani defile kulturno-umetničkih društava od porte do letnje pozornice na kojoj od 13 časova počinje takmičarski deo nastupom kulturno-umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja uz revijalni nastup kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva. Program se nastavlja dodelom povelje " rativoje Marković" i izborom za najduži brk i najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženske narodne nošnje.

Pored toga, posetioci će moći da vide izložbe dela sa XXV likovne kolonije u OŠ "Dušan Popović" u Kalenićkom Prnjavoru, manifestaciju "Zlatne ruke Levča" u okviru koje se organizuje priprema i degustacija starih jela i izložba domaće radinosti, takmičenje zdravičara i "Ulica starih zanata" u okviru koje se predstavljaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počeo 48. Levački Sabor, danas defile i nastup KUD

Izvor: Večernje novosti, 06.Avg.2017, 12:44

U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca, počeo je 48. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", a danas će nastupiti oko 20 kulturno umetničkih društava U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca, počeo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.