PRIVATNI BIZNIS: Srbija na začelju Evrope u razvoju preduzetništva

Izvor: Kurir, 24.Nov.2014, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIVATNI BIZNIS: Srbija na začelju Evrope u razvoju preduzetništva

Naša zemlja po uslovima poslovanja na Starom kontinentu bolja jedino od Bosne, dok je u svetu na 78. mestu

BEOGRAD - Mada je preduzetništvo širom sveta u usponu, Srbija je po uslovima poslovanja bolja jedino od Bosne i Hercegovine, pa je zauzela pretposlednje 38. mesto u grupi od 39 evropskih zemalja rangiranih prema Globalnom indeksu preduzetništva (GEI) 2015.

GEI ocenjuje preduzetničke ekosisteme u 130 zemalja, a među njima je naša zemlja rangirana na 78. mestu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Listu zemalja sa uslovima najpovoljnijim za razvoj preduzetništva predvode Sjedinjene Američke Države, Kanada i Australija, dok su na svetskom začelju Malavi, Uganda i Bangladeš.

- Ovaj indeks identifikuje izazove jedinstvene za svaku pojedinačnu zemlju i kao takav daje smernice za propisivanje odgovarajuće intervencije - rekao je Džonatan Ortmans, predsednik Globalne preduzetničke mreže, koja je objavila GEI. Mereći percepciju rizika i utvrđujući mogućnosti, kao i dubinu tržišta kapitala, globalizaciju i ulaganja u istraživanje i razvoj, istraživanje je pokazalo da je u svetu stepen iskorišćenosti preduzetničkih potencijala svega 52 odsto.

GEI pokazuje da je podrška preduzetništvu veća u razvijenim zemljama i da su izazovi i prioriteti u razvoju preduzetničkih ekosistema različiti u različitim delovima sveta.

Činjenice

TOP 10 ZEMALJA

1. SAD

2. Kanada

3. Australija

4. Velika Britanija

5. Švedska

6. Danska

7. Island

8. Tajvan

9. Švajcarska

10. Singapur

RANG EKS-JU DRŽAVA

29. Slovenija

51. Hrvatska

54. Crna Gora

58. Makedonija

78. Srbija

83. Bosna i Hercegovina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.