PARASTOS ŽRTVAMA USTAŠA U PREBILOVCIMA

Izvor: Kurir, 28.Jul.2011, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARASTOS ŽRTVAMA USTAŠA U PREBILOVCIMA

BEOGRAD - U crkvi Svetog Marka u Beogradu u subotu će biti održan parastos Srbima iz donje Hercegovine koje su ustaše ubile pre 70 godina u Drugom svetskom ratu, saopštilo je Udruženje Srpsko nacionalno društvo "Prebilovci".

Ustaše su tokom leta 1941. godine ubile više od 4.000 Srba sa područja opština Čapljina, Stolac, Neum i Ljubuški u donjoj Hercegovini, a najveći zločin izvršen je nad meštanima sela Prebilovci kod Čapljine, iz koga je ubijeno 826 od ukupno 1.000 srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << žitelja, navodi se u saopštenju SND "Prebilovci".

U toku leta 1992. godine hrvatske vlasti su minirale grobnice i kosti žrtava ustaškog terora u Prebilovcima, Žitomisliću, Gornjem Hrasnu i Livnu u nameri da unište tragove zločina.

Parastos će u subotu, 30. jula, u 12 sati, služiti episkop hvostanski Atanasije (Rakita) i episkop lipljanski Jovan (Ćulibrk), a tom prilikom biće pročitana i imena žrtava, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obilježavanje 70 godina od ustaških zločina u Hrvatskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jul.2011, 09:26

Srpsko nacionalno vijeće u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Ive Josipovića obilježava danas 70 godina od zločina koje su nad Srbima u gradu Glini i na području tadašnjeg kotara Glina počinile ustaše. U 16.30 časova ispred Spomen doma (sada Hrvatski dom) u Glini, na mjestu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.