Ove namirnice možete jesti pre spavanja

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2017, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove namirnice možete jesti pre spavanja

Stalno dobijamo savete o hrani koju nikako ne smemo da jedemo pre spavanja, ali da li znate koje namirnice možemo jesti pre nego što utonemo u san?

Ovo je lista 7 namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo pre spavanja.

Ovo voće jedan je od retkih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji reguliše naš biološki sat. Tokom noći nas tera na spavanje, a nedostatak melatonina tokom dana dovodi u stanje "budnosti". Zbog toga se pre spavanja slobodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prepustite uživanju u trešnjama.

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan uopšteno podstiče spavanje, pa je ćuretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti pre spavanja. Uživajte u ćurećim prsima s povrćem ili sendviču s ćuretinom i pecivom sa žitaricama.

Pirinač blagog orašastog ukusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo vari i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin pirinča pre spavanja prepolovilo je vreme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspe.

Namirnice pune jednostavnih ugljenih hidrata (keks i kolači) nisu dobar izbor jela pre spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljenim hidratima pun pogodak. Ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljenim hidratima. Slobodno ih kombinujte s mlekom koje (poput ćuretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

U sebi imaju magnezijum i kalijum koji opušta mišiće, a sadrže i dobre uglene hidrate koji će vam pomoći da zaspite.

Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljene hidrate koji podstiču san, kalijum koji opušta mišiće, niskokaloričan je i ne sadrži masti zbog čega je idealan za obrok pre spavanja.

Nije tajna da čaj od korena valerijane smiruje telo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira pre spavanja. Sjajno deluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.