Otvorena izložba Pita Mondrijana (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2014, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba Pita Mondrijana (FOTO)

Ministar kulture Srbije Ivan Tasovac otvorio je večeras u Narodnom muzeju u Beogradu izložbu dela holandskog apstraktnog slikara Pita Mondrijana "Slučaj Kompozicije II" što je i naziv njegove čuvene slike.

Otvarajući izložbu koja je pod pokroviteljstvom Ambasade Holandije, Tasovac je poručio posetiocima da sliku "Kompozicija II" jednog od najvećih majstora apstrakcije 20 veka, koja je u Beograd još od 1931. godine, gledaju tako što će zaboraviti sve što znaju o njoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kako bi je zaista i doživeli.

"To slojevito umetničko delo, gledajte bez 'titla' ", poručio je Tasovac i zahvalio Ambasadi Holandije što je vek kasnije, u saradnji s Ministarstvom kulture i informisanja, sa jednakim entuzijazmom pomogla aktivnosti Narodnog muzeja na realizaciji izložbe Mondrijana (1872-1944).

Ambasador Holandije Loran Stokvis podsetio je da je počasni konzul Kraljevine Jugoslavije u Amsterdamu, Kornelius Dirk Merens, tridesetih godina dvadesetog veka tražio načine da unapredi ukupnu saradnju dve zemlje.

Tako je Mondrijanova "Kompozicija II" koja, prema rečima ambasadora, "odražava holandsku umetnost i razmišljanje tog vremena", a nastala u Parizu 1929. godine, dve godine kasnije stigla je u Narodni muzej u Beogradu, među više od 40 dela koja su bila poklon Odbora za širenje holandske umetnosti u Jugoslaviji.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da su na izložbi sublimirane ideje Mondrijana, kao i istorija jednog umetničkog poklona.

Centar izložbe je "biografija" jedne slike koja je, zbog izuzetne slojevitosti, učinila "Kompoziciju II" bitnim akterom apstraktne umetnosti.

Ta slika je inspiracija mnogima, zbog čega su u večeras otvorenoj postavci i dela Vase Sovilja, Gorana Đorđevića, Nikole Pilipovića, Dejan Anđelkovića, Dobrivoja Krgovića, Jelice Radovanović, Mrđana Bajića, Aleksandra Dimitrijevića i Zorana Neskovskog.

Radovi umetnika iz tog vremena koji nisu sačuvani, predstavljeni su fotografijama.

Namera autorki izložbe Jelene Dergenc i Simone Ognjanović je bila da otvore pitanja uloge muzeja u stvaranju i legitimisanju vrednosti, značenja i umetničkih pozicija, kao i odnosa muzeja kao mesta proizvodnje sećanja i kao žive umetničke produkcije.

Pit Mondrijan, slikar i filozof, jedan je od najuticajnijih apstraktnih umetnika, rodonačelnik je neoplasticističkog slikarstva u modernoj umetnosti, koje je težilo dostizanju savršenstva i harmonije.

Slika "Kompozicija II" u vlasništvu Narodnog muzeja u Beogradu, bila je uključena u veliku retrospektivnu izložbu dela Mondrijana u Centru "Žorž Pompidu" u Parizu 2010/2011. godine, na kojoj su bili predstavljeni radovi nastali od 1912. do 1938. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.