Otmica u Bagdadu - meta bili samo turski radnici

Izvor: Blic, 02.Sep.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otmica u Bagdadu - meta bili samo turski radnici

Zasad nepoznate maskirane osobe, obučene u vojne uniforme, kidnapovale su danas najmanje 18 Turaka u Bagdadu, saopštili su zvaničnici, navodeći da su otmičari iz grupe radnika izdvojili samo turske državljane.

Agencije su ranije javile da je oteto 16 radnika, ali direktor firme za koju rade oteti Turci rekao je Rojtersu da ih je kidnapovano 18.

"Ljudi obučeni u vojne uniforme provalili su vrata u tri ujutru i oteli sve te ljude", rekao je izvršni direktor kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Nurol" Ugur Dogan. Ta firma dosad nije dobila zahtev za otkup.

Oni su bili angažovani na izgradnji fudbalskog stadiona u oblasti Sadr Siti, severno od Bagdada, sa 30.000 mesta za sedenje.

Među otetima su tri turska inženjera, računovođa i 14 radnika. Veruje se da je otet i jedan Iračanin.

Zamenik turskog premijeraNuman Kurtulmuš izjavio je novinarima da su turske vlasti u bliskom kontaktu sa iračkim ministarstvom unutrašnjih poslova i izrazio nadu da će se "incident okončati pozitivno".

"Saznali smo da su turski radnici bili odvojeni od radnika iz drugih zemalja i da su bili posebno izabrani", rekao je Kurtulmuš.

Napadači su bili obučeni u vojne uniforme i došli su sa više crnih SUV vozila. Oni su upali na gradilište, gde su u prikolicama spavali radnici, provalili vrata, razoružali čuvare i onda oteli radnike.

AFP napominje da je moguće da je politički motiv pozadina otmice pošto je Sadr Siti uporište provladine šiitske milicije koja se bori protiv ekstremističke Islamske države.

Islamska država je prošlog meseca optužila turskog predsednika Tajipa Erdogana da je "prodao zemlju krstašima", kao i da je dozvolio Amerikancima da koriste turske baze "samo da bi ostao na vlasti".

Agencija AP navodi da su otmičari u zoru upali u karavane, u kojima su spavali radnici, angažovani na gradjevini.

Prošle godine, pripadnici Islamske države oteli su 46 državljana Turske, ali su posle tri meseca zatočeništva oslobođeni.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.