Otkrivene tektonske ploče na Marsu

Izvor: Blic, 12.Avg.2012, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene tektonske ploče na Marsu

Naučnici su dugo smatrali da tektonske ploče ne postoje nigde drugde u Solarnom sistemu osim na Zemlju, međutim istraživači Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu otkrili su da ovaj geološki fenomen, u koji spada kretanje ogromnih kontinentalnih ploča ispod površine planete, postoji i na Marsu.

-Mars je u primitivnoj fazi tektonskih ploča. To nam daje uvid u to kako je možda izgledala rana Zemlja i može nam pomoći da razumemo kako su nastale ploče na Zemlji – izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je geolog An Jin, profesor UCLA za Zemlju i svemirske nauke i jedini autor nove studije.

Jin je otkrio tektonske ploče na Marsu tokom analize stotinjak satelitskih fotografija sa letelice “Odisej” i Marsovog izviđačkog orbitera. Svega desetak slika otkrilo je Marsove kontinentalne ploče.

Pročitajte još i: Jak potres na Marsu? Nedavne tektonske aktivnosti na Mesecu

Jin je ranije sprovodio geološka istraživanja na Himalajima i Tibetu, gde se dele dve od sedam glavnih Zemljinih ploča.

- Kada sam proučavao satelitske slike Marsa, mnoga obličja su izgledala kao sistemi raseda koje sam video na Himalajima, Tibetu i u Kaliforniji, uključujući geomorfologiju – rekao je Jin.

On je uočio veoma glatku, ravnu stranu zida kanjona, kakva može da se napravi samo rasedom i strmu liticu, koja izgleda kao one u Dolini smrti u Kaliforniji, koja je nastala na isti način. Mars ima linearnu vulkansku zonu, koja je tipični proizvod pomeranja tektonskih ploča.

-Takvih obličja nema ni na kojoj drugoj planetu u našem Solarnom sistemu, izuzev Zemlje i, sada, Marsa – istakao je Jin.

Na površini crvene planete nalazi se najduži i najdublji sistem kanjona u Sunčevom sistemu - Vales Marineris, odnosno Marinerova dolina, koja je ime dobila po Marsovom orbiteru Mariner 9, koji ju je otkrio između 1971. i 1972. godine. Dugačka je skoro 4.000 kilometara, oko devet puta duža od Velikog kanjona u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naučnici su četiri decenije “lupali glavu” o tome kako se formirala, navodeći da je možda u pitanju neka velika pukotina koja se otvorila.

-Nisam očekivao da ću otkriti tektonske ploče, ali što sam više proučavao fotografije sve više sam shvatao da je Mars uvelike drugačiji od onog što naučnici pretpostavljaju o njemu. Uvideo sam da je ideja o velikoj pukotini pogrešna. To je, u stvari, granica ploča sa horizontalnim kretanjem. Ovo je pomalo šokirajuće, ali dokazi jasno govore – objasnio je Jin.

Dve ploče koje deli Vales Marineris pomerile su se oko 150 kilometara horizontalno, jedna u odnosu na drugu. Kalifornijski rased San Andreas, granični spoj dve Zemljine ploče - severnoameričke i pacifičke – pomerio se otprilike dva puta toliko. Međutim, i Zemlja je otprilike dva puta veća od Marsa, pa Jin tu podvlači paralelu.

Jin je dve ploče na Marsu nazvao Severni i južni Vales Marineris.

-Zemlja ima veoma isprekidanu koru, pa njena površina ima mnogo ploča. Mars je manje izlomljen i možda je na putu da postane više, ali je on manji i ima manje termalne energije da pokrene te procese pa oni idu veoma sporo. To je možda razlog što Mars ima manje ploča nego Zemlja – kaže Jin, dodajući da crvena planeta ima klizišta koja pomera rased, udaljavajući ih od njihovog izvora.

Neke misterije i dalje postoje, uključujući koliko duboko ispod površine su smeštene Marsove ploče, ali Jin ukazuje da četvrta planeta od Sunca možda ima drugačiju formu tektonskih ploča, koje se pomeraju sporije nego Zemljine. Jin sumnja da Mars ima više od dve ploče.

Ima i potresa

Jin takođe misli da i na Marsu ima potresa.

- Rased je verovatno i dalje aktivan, ali ne svaki dan. Budi se s vremena na vreme, tokom veoma dugih perioda – možda svakih milion godina ili više – ističe on.

Povezane vesti: Uskoro: Pratite "uživo" trenutak istorijskog spuštanja "Kjuriositija" na Mars Indija iduće godine šalje misiju na Mars Geološki procesi na Titanu isti kao na Zemlji Kakav je sneg na Marsu? Dve solarne oluje danas pogodile Zemlju, 19. juna udar na Mars

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nove misterije crvene planete: Otkrivene tektonske ploče na Marsu (VIDEO)

Izvor: S media, 12.Avg.2012

"Mars je u primitivnoj fazi tektonskih ploča. To nam daje uvid u to kako je možda izgledala rana Zemlja i može nam pomoći da razumemo kako su nastale ploče na Zemlji", izjavio je geolog An Jin, profesor UCLA za Zemlju i svemirske nauke i jedini autor nove studije...Jin je otkrio tektonske ploče...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.