Otkrivena nova crna rupa u našoj galaksiji

Izvor: Blic, 07.Okt.2012, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova crna rupa u našoj galaksiji

Satelit američke svemirske agencije NASA detektovao je 16. septembra porast X-zraka, iz izvora iz središta našeg Mlečnog puta. “Eksplozija” X-zraka, koju je proizvela retka rendgenska supernova, došla je iz do sada nepoznate crne rupe stelarne mase.

Rendgenska nova je kratkotrajni izvor X-zraka koji se pojavljuje iznenada, doseže svoj vrhunac emisije za nekoliko dana i potom iščezava tokom perioda od nekoliko meseci.

Nova crna rupa u Mlečnom putu nazvana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Svift J1745-26, i prva je koju je otkrio satelit “Svift”. Smatra se da su crne rupe poput ove uobičajene u našoj galaksiji, ali ih ne viđamo mnogo.

Nova crna rupa ima zvezdu u orbiti, koja je poput sunca. Gas otiče sa ove zvezde i skuplja se u disk oko crne rupe. Normalno bi se ovaj gas spiralno uvlačio u nju, ali u ovom sistemu on se prikuplja decenijama pre nego što iznenada krene unutra, uzrokujući “eksploziju” X-zraka koju je detektovao “Svift”.

Kad se govori o crnim rupama, obično se misli na supermasivne, koje se nalaze u središtima većine galaksija, kako se smatra. Međutim crne rupe stelarne mase su umnogome drugačije, manje mase, oformljene od individualnih zvezda.

Prvi kandidat za takvu crnu rupu bio je Labud X-1 (Cygnus, ili Cyg X-1) koji je jedan od najjačih izvori X-zraka viđen sa Zemlje. Labud X-1, kako se procenjuje, ima masu oko 14,8 mputa veću od našeg Sunca.

Danas, kad naučnici bolje razumeju evoluciju zvezda i mogu da procene koliko njih ima dovoljnu masu da pređu u crne rupe, zaključuje se da u našoj galaksiji ima oko 100 miliona crnih rupa stelarne mase. Mi ne vidimo ove objekte, ali astronomi veruju da postoje. Oni sada proučavaju oko 12 kandidata za takve crne rupe u Mlečnom putu, uključujući Labuda X-1 i sada i Svift J1745-26.

Najbliža crna rupa stelarne mase udaljena je od Zemlje oko 1.600 svetlosnih godina.

Pogledajte kako je došlo do otkrića druge crne rupe u našoj galaksiji:

Povezane vesti: Pogledajte kako izgleda umiruća zvezda U Mlečnom Putu otkrivena zvezda u orbiti crne rupe Poslušajte Zemlju kako "peva" Asteroid Vesta protoplaneta? Prva slika mlaza čestica na ivici crne rupe, prvi put izmerena crna rupa

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otkrivena nova crna rupa u našoj galaksiji

Izvor: medio.rs, 07.Okt.2012

Satelit američke svemirske agencije NASA detektovao je 16. septembra porast X-zraka, iz izvora iz središta našeg Mlečnog puta. Eksplozija X-zraka, koju je proizvela retka rendgenska supernova, došla je iz do sada nepoznate crne rupe stelarne mase.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.