Otkriven novi virus koji krade podatke sa računara

Izvor: Radio 021, 24.Nov.2014, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven novi virus koji krade podatke sa računara

Kompanija za kompjutersku bezbednost "Symantec" saopštila je da je otkrila softver "Regin", jedan od do sada najnaprednijih programa za krađu informacija sa kompjutera.

"Symantec" navodi da je program verovatno napravila neka država i koristila ga je šest godina protiv meta širom sveta. Kada se instalira na računar, softver može da snima prikaze na ekranu, krade šifre i preuzima obrisane podatke.

Stručnjaci navode da su najviše pogođeni kompjuteri u Rusiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Saudijskoj Arabiji i Irskoj. Softver je korišćen za špijuniranje državnih organizacija, preduzeća i pojedinaca.

Stručnjaci navode da stepen sofisticiranosti programa ukazuje da je reč o alatki za sajber špijunažu koju je razvila neka država i da su za taj posao bili potrebni meseci, a možda i godine. Tvorci programa uložili su veliki trud da sakriju tragove svojih aktivnosti.

Kompanija je uporedila ovaj program sa "Stuxnetom", kompjuterskim softverom koji su, kako se pretpostavlja, razvili SAD i Izrael da bi naneli štetu iranskom nuklearnom programu. Taj program dizajniran je s ciljem da ošteti opremu, a "Regin" služi za sakupljanje informacija.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.