Osuda zločina, uslov pomirenja

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda zločina, uslov pomirenja

Istraživanje i osuda ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije jedan je od najbitnijih momenata u procesu regionalnog pomirenja, rekao tužilac Vladimir Vukčević. "Slučajem Ovčara" utrt put za pomirenje pravosuđa Srbije i Hrvatske, dodao Vukčević.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da su istraživanje i osuda ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije jedan od najbitnijih momenata u procesu regionalnog pomirenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Građani Srbije su sada mnogo svesniji zločina koji su činjeni pod velom lažnog patriotizma", rekao je Vukčević.

Vukčević je kao najmonstruozniji zločin počinjen na početku rata izdvojio "slučaj Ovčara", kod Vukovara, u Hrvatskoj, ali je istakao i da je on primer suočavanja društva sa činjenicom da su pripadnici srpskog naroda počinili ratni zločin za koji su osuđeni na ukupno 180 godina zatvora.

Tužilac je najavio dalje procesuiranje tog slučaja i ukazao da je jedna od karakteristika u istraživanju ratnih zločina ta da se nikada ne može reći da je kraj istraživanju.

Srpsko Tužilaštvo, kaže Vukčević, i dalje istražuje zločin na Ovčari, gde je ubijeno oko 260 ljudi, a do sada je identifikovano oko 200 žrtava.

Tužilac smatra da je upravo ta pravosnažna presuda za zločin u Ovčari veoma značajna u procesu pomirenja u regionu, jer je ojačala poverenje pravosudnih organa zemalja u regionu i međunarodnih institucija.

"Čini mi se da je upravo ovim predmetom utrt put za međusobno pomirenje pravosuđa Srbije i Hrvatske. Svi sporazumi i memorandumi o saradnji faktički datiraju od pokretanja tog predmeta", naglasio je srpski tužilac za ratne zločine.

Zločini u ime "patriotizma"

Vukčević je, takođe, ocenio da je svest takozvanog običnog čoveka, građanina, sada na daleko višem nivou, gledano iz aspekta informisanja o tome šta se, zapravo, desilo tokom ratnih godina.

"Čini mi se da su građani sada svesni da su pripadnici našeg naroda, a uglavnom se radilo o ljudima koji su se i pre rata bavili kriminalom i koji su se 'tu najbolje snašli', vršili zločine u ime patriotizma, a u stvari u svoju ličnu korist", rekao je Vukčević.

U zločinu koji je počinjen na Ovčari, život je izgubilo oko 260 ljudi, a u samom predmetu, koji je okončan pravosnažnom presudom, identifikovano je oko 200 žrtava.

Apelacioni sud, 14. septembra ove godine, potvrdio je presudu Veća za ratne zločine, kojom je 13 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara osuđeno na ukupno 180 godina zatvora, zbog ubistva 200 hrvatskih civila, u oktobru 1991. godine na "Ovčari".

Zbog tog zločina Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Milan Vojnović i Ivan Atanasijević kažnjeni su sa po 15 godina zatvora, Jovica Perić 13 godina, Nada Kalaba je osuđena na 11 godina zatvrora, Milan Lančužanin na šest, a Predrag Dragović i Goran Mugoša osuđeni su na kazne zatvora od po pet godina.

Optužbe su oslobođeni Marko Ljuboja, Slobodan Katić, Predrag Madžarac, Vujo Zlatar i Milorad Pejić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zločini u ime lažnog patriotizma

Izvor: B92, 27.Okt.2010

Beograd -- Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da su istraživanje i osuda ratnih zločina jedan od najbitnijih momenata u procesu regionalnog pomirenja... "Građani Srbije su sada mnogo svesniji zločina koji su činjeni pod velom lažnog patriotizma", rekao je Vukčević...On...

Nastavak na B92...

Osuda zločina, uslov pomirenja

Izvor: TimockeVesti.net, 27.Okt.2010

Istraživanje i osuda ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije jedan je od najbitnijih momenata u procesu regionalnog pomirenja, rekao tužilac Vladimir Vukčević. "Slučajem Ovčara" utrt put za pomirenje pravosuđa Srbije i Hrvatske, dodao Vukčević.

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.