Ostalo mesta još za 2.500 brucoša

Izvor: 24sata, 28.Avg.2014, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostalo mesta još za 2.500 brucoša

Drugi upisni krug na fakultete počinje 1. septembra, a budući brucoši moći će da konkurišu za neko od 1.719 preostalih mesta na fakultetima u Novom Sadu i za 821 slobodno mesto na Univerzitetu u Beogradu.

TRKA - Beogradski univerzitet ove godine beleži rekordan broj slobodnih mesta za septembarski rok - 821, ali je najviše mesta (747) namenjeno samofinansirajućim studentima. Slobodnih mesta ostalo je čak i na popularnom Ekonomskom fakultetu. Doduše, reč je o trogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << programu ekonomija, poslovno upravljanje i statistika za koji će u septembru moći da konkurišu 133 kandidata. Slobodnih mesta, tradicionalno, ima i na Šumarskom, Poljoprivrednom i TMF. Šumarski ima još 81 slobodno mesto za samofinansiranje, a Poljoprivredni 96. Filološki je, takođe, ove godine ostao nepopunjen u prvom roku. Najviše slobodnih mesta, čak 57, ostalo je na smeru jezik, književnost i kultura.

Ako i ne uspeju da se upišu u Beogradu, budući brucoši pregršt slobodnih mesta imaju u Novom Sadu. Dobra vest za one koji žele da studiraju u Maloj Atini je da je slobodnih mesta ostalo čak i na najpopularnijim fakultetima. Tako će na FTN u septembru na budžet moći da konkuriše 16 kandidata, a na samofinansiranje čak 328. Ne manjka mesta ni na Pravnom, gde će biti prilike za još 197 samofinansirajućih studenata.

Inače, ove godine nijedan od pet državnih univerziteta koji školuju učitelje nije uspeo da popuni čak ni budžetske kvote. Tako je na Učiteljskom fakultetu pri Univerzitetu u Beogradu ostalo 40 nepodeljenih budžetskih indeksa, ali i za nastavu u Novom Pazaru i Vršcu. Učiteljski u Užicu (pri kragujevačkom Univerzitetu) ima 29 budžetskih mesta. Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, u okviru Novosadskog univerziteta, ostala su 24 budžetska mesta.

Prijavljivanje kandidata trajaće 01, 02. i 03. septembra, a polaganje prijemnog ispita je 04, 05. i 06. septembra. Od dokumenata, kandidati treba da podnesu konkursnu prijavu (preuzima se na fakultetu), svedočanstva sva četiri razreda (originali i fotokopije), diplomu srednje škole (original i fotokopija), izvod iz matične knjige rođenih (original) i dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita.

Počinje prijava za smeštaj u domu

KREVET - Prijava za smeštaj u studentskim domovima počinje 1. septembra za brucoše i traje do 15. septembra, dok za studente ostalih godina počinje 15. septembra i traje do kraja oktobra. Za studente master i doktorskih studija konkurs traje od 1. oktobra do 5. novembra. Najviše mesta ima u Beogradu koji raspolaže sa 9.558 soba za akademce, dok u Novom Sadu ima 2.663 mesta i još 208 soba u Zrenjaninu, kao i 143 sobe u Somboru. Cena kreveta je od 1.430 do 1.860 dinara, a prilikom useljenja student plaća administrativne troškove 550 dinara.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.