Ostaci alžirskog aviona registrovani u Maliju

Izvor: Blic, 24.Jul.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaci alžirskog aviona registrovani u Maliju

Francuske snage stacionirane u Maliju registrovale su ostatke alžirskog aviona "AH5017" na putu između gradova Gao i Kidal u pustoj i teško pristupačnoj oblasti, objavljeno je na sajtu aerodroma u Burkini Faso. Alžirska nacionalna kompanija "Er Alžir" izgubila je kontakt sa jednim od svojih aviona nakon uzletanja u Burkini Faso, javila je alžirska agencija APS. Prema prvim informacijama, nema srpskih državljana na letu.

#BREAKING: Air Algerie says loses contact with plane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << after Ouagadougou takeoff

— Agence France-Presse (@AFP) July 24, 2014

Avion, sa 110 putnika i šest članova posade leteo je iz grada Uagadugu u Burkini Faso ka Alžiru, srušio se danas 50 minuta po poletanju iz Burkine Faso.

Zvaničnik alžirske aviokompanije "ER Alžir" prethodno je objavio da se u avionu nalazio 51 Francuz, 24 državljana Burkine Faso, osam državljana Libana, pet kanadskih državljana, četiri iz Nemačke, te po jedan državljanin Malija, Belgije, Luksemburga, Kameruna, Nigerije, Egipta, Ukrajine i Švajcarske, kao i šest ili sedam članova posade iz Španije.

"Er Alžir" pao je u oblasti oko glavnog grada Nigera i pretpostavlja se da su svi putnici i članovi posade su poginuli, javlja alzirski kanal Anahar, a prenosi Raša tudej. Potvrda ove informacije još se čeka.

#BREAKING #UPDATE: It's reported Air #Algerie #AH5017 with 116 people onboard has crashed. The plane, an #MD83, came down in #Niger.

— CCTVNEWS (@cctvnews) July 24, 2014

Avion "El Alžira" se sigurno srušio, izjavio je danas neimenovani zvaničnik alžirske avijacije.

- Mogu da potvrdim da se avion srušio - rekao je zvaničnik Rojtersu.

On, međutim, nije želeo da kaže gde se avion, sa 110 putnika i šest članova posade, srušio i šta je mogući uzrok nesreće.

Francuski ministar saobraćaja Frederik Kuvilije izjavio je da je u avionu Er Alžira bio veliki broj Francuza.

- Sve su prilike da je u avionu bilo Francuza, a ako je bilo Francuza, sigurno ih je bilo mnogo - rekao je Kuvilije.

Malijski diplomata iz Bamaka je rekao da je sever zemlje preko noći pogodila jaka peščana oluja.

U međuvremenu, predstavnik Er Alžira u Burkini Faso potvrdio je sumnje francuskog ministra saobraćaja izjavivši da je prema spisku putnika u avionu bilo 50 Francuza.

Prema najnovijim informacijama lokalnih medija, čak je možda bilo 80 francuskih državljana.

Dva francuska borbena aviona koja su stacionirana u zapadnoj Africi upućena su da lociraju nestali avion Er Alžira, izjavio je danas portparol farncuske vojske Žil Žaron.

"Dva Miraža 2000 koja se nalaze u Africi poslata su da pokušaju da pronađu avion Er Alžira koji je danas nestao", rekao je Žaron.

Lista putnika

Prema još nepotpunom spisku putnika alžirske novinske agencije APS, na letu je bilo najviše francuskih državljana, 51. 27 ljudi je iz Burkine Faso, osam iz Lebana, šest Alžiraca, pet Kanađana, četiri Nemaca, dva državljana Luksemburga, jedan Švajcarac, jedan Belgijanac, Egipćanin, Ukrajinaca, Nigerijac, Kamerunac, i jedan državljanin Malija.

"Oni će pretraživati područje od desticije na kojoj je poslednji put avion bio duž rute kojom je trebalo da ide", rekao je portparol farncuske vojske, preneo je Rojters.

Kako prenosi AFP, kontrola letenja je izgubila avion s radara na letu AH5017, i to 50 minuta nakon uzletanja u glavnom gradu Burkine Faso Uagaduguu. Avion je uzleteo u 00:45 po lokalnom vremenu, a trebalo je da sleti u Alžir u 5:40. Nestao je dok je nadletao sever Malija.

U pitanju je avion "Mekdonel Daglas MD-83" privatne španske kompanije "Svifter" na čarter letu kojim rukovodi "Er Alžir". "Svifter" je saopštio da "nema kontakta sa letelicom".

Avion je bio na putu od Burkine Faso ka Alžiru.

All Prayers for Air Algeria #AH5017 pic.twitter.com/8ODndMLixT

— Dr Shahid Masood (@Shahidmasooddr) July 24, 2014

Kompanija je pokrenula hitnu potragu. Let na ruti na kojoj je avion nestao traje četiri sata i ide četiri puta nedeljno.

Neimenovani izvor je rekao da je kontakt izgubljen u trenutku kada se avion približavao granici Malija sa Alžirom.

Nedaleko od granice sa Alžirom, kontrolni toranj je poslao zahtev da avion promeni rutu zbog loše vidljivosti i mogućnosti sudara sa drugim avionom, naveo je taj izvor za AFP.

Ove informacije još nisu potvrđene, i nema zvaničnog saopštenja o tome šta se desilo.

Španski "Svifter" je privatna kompanija specijalizovana za čarter letove, a u svojoj floti poseduje više od 30 aviona, među kojima su modeli boing 727 i boing 737, MD83 i ATR 72.

Februara ove godine u Alžiru se dogodila jedna od najtežih nesreća u istoriji vazduhoplovstva te zemlje, kada je vojni avion C-130, u kojem je bilo 78 ljudi, srušio na planinskom severoistoku zemlje. Tada je poginulo više od 70 osoba.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.