Osmaci polagali srpski jezik

Izvor: B92, 14.Jun.2017, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci polagali srpski jezik

Beograd -- U devet časova jutros u osnovnim školama u Srbiji počelo polaganje završnog ispita za učenike koji su završili osmi razred osnovne škole.

Oko 69.000 osmaka najpre polaže test iz srpskog ili maternjeg jezika, a u četvrtak i petak na redu su testovi iz matematike i kombinovani test, s pitanjima iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Testovi su dopremljeni uz pratnju marice u sve osnovne škole u Srbiji i o njihovoj tajnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se strogo vodi računa.

Nа osnovu uspehа nа zаvršnom ispitu, đak može dа osvoji nаjviše 30 bodovа, odnosno nаjviše po 10 bodovа nа testu iz srpskog, odnosno mаternjeg jezikа, mаtemаtike i kombinovаnom testu. Nа osnovu opšteg uspehа od šestog do osmog rаzredа, đak može dа dobije nаjviše 70 bodovа.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 18. juna, a konačni 23. juna.

Rešenje zаvršnog testа iz mаternjeg jezikа biće dostupno školаmа i jаvnosti posle 12.30 jer je u Osnovnoj školi "Dositej Obrаdović" u Osаonici, kod Novog Pazara, početаk ispitа kаsnio 54 minutа, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Dodaje se da, kаšnjenje ispitа "ni nа koji nаčin nije ugrozilo regulаrnost, jer su supervizori i dežurni nаstаvnici, koji su prаtili sprovođnje testirаnjа rаdili u punom sаstаvu i poštovаnje procedure".

Učenici će sutra polagati testove iz matematike, a trećeg dana rešavaće kombinovani test, s pitanjima iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević poželeo je osmacima sreću i izjavio daje prvi put ove godine racionalno planiran broj đaka kada je u pitanju upis u srednje škole tako što se pre svega vodilo računa o interesima dece.

Šarčević je naveo da oko 69.000 osmaka polaže maturu, uključujući i đake sa Kosova i Metohije, gde su testovi juče stigli bez problema. Za sada, dodaje, sve protiče bez bilo kakvih nepravilnosti, ali će nakon završetka polaganja mature sva odstupanja biti analizirana.

Šarčević je istakao da je ove godine prvi put napravljen racionalan pristup planiranju broja đaka kada je u pitanju upis u srednje škole. "Neće biti patuljastih odeljenja, ničega sto nije u interesu dece", rekao je Šarčević novinarima u Osnovnoj školi "Branko Ćopić", gde je poželeo maturantima sreću uoči početka testa iz srpskog jezika.

On je kazao da su pre tri meseca nadležni konsultovali ljude na lokalu da kažu sta je aktuelno i perspektivno, ali i da konsultuju privredu i tržište rada.

"U tom smislu imali smo jasnu formilu - koliko dece je prošle godine završilo osmi razred, koliko ih je apliciralo, šta je ostalo neupisano, i držeći se toga, mislim da smo malo odstupanja napravili, negde oko pet odsto", rekao je Šarčević.

Kako kaže, nadležni su forsirali upis u gimnazije, u toj meri da su neke varoši po prvi put dobile gimnaziju, poput Golupca ili Ušća, dok su pojedine gimnazije dobile IT odeljenja.

"Gimnazije su povećane za 0,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali ne po cenu da oborimo cenzus upisa u njih. Mislim da smo napravili dobru polaznu osnovu da sledeće godine svi znaju na koji način se vodi politika upisa", podvukao je Šarčević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.