Osma transplantacija jetre na VMA

Izvor: Blic, 30.Mar.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osma transplantacija jetre na VMA

Tim za transplantaciju Vojnomedicinske akademije u subotu uveče uspešno je presadio jetru tridesetčetvorogodišnjoj devojci, koja je dugo bolovala od ciroze jetre. U istom danu tim Kliničkog centra Srbije presadio je bubreg koji je dobio tridesetšestogodišnji vatrogasac iz Zemuna, koji je više od tri godine čekao ovaj trenutak. I pored velikog pomaka u transplantaciji i dalje na novi bubreg čeka oko 1.000 pacijenata, za jetru između 100 i 150 ljudi

Reč je o kadaveričnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << transplantacijama, odnosno organi su uzeti od osobe koja je doživela moždanu smrt. U ovom slučaju radilo se o sedamnaestogodišnjme mladiću koji je tragično nastradao vozeći motor.

- Pozvali su nas iz Urgentnog centra i javili da imamo potencijalnog donora. Pacijent je imao velike povrede glave i slezine. Levi bubreg je bio razbijen i postojao je hematom na njemu. Zbog toga su me iz Urgentnog centra i pozvali kako bi pokušao da spasim organ. Međutim, nisam uspeo. Zato smo rešili da presadimo samo desni – objašnjava za „Blic" dr Drago Milutinović iz Klinike za urologiju i nefrologiju KCS.

U isto vreme hirurzi iz KCS uradili su i eksplantaciju (vađenje)jetre i brzo je poslali na VMA.

Dr Darko Mirković iz VMA kaže da je transplantacija jetre uspešno obavljena.

- Devojka je dobro podnela operaciju i uspešno se oporavlja. Ovom prilikom upućujem veliku zahvalnost porodici koja je plemenitim činom davanja organa doprinela produženju još dva života – kaže dr Mirković.

Ako porodica pristane, referentna ustanova u kojoj može da se obavi transplantacija dobija poziv da ima davaoca. Tada se pravi spisak za moguće primaoce sa liste čekanja. Dešava se da za samo jedan bubreg postoji 279 mogućih primalaca, dok je za jetru manji broj. Zato lekari prvo prave kompletan skrining i odabira grupu od 20 najpodudarnijih pacijenata. Pre transplantacije, pored imunološke podudarnosti za primanje organa, pacijent mora da ima i funkcionalne testove svih drugih organa da bi bilo moguće uspešno uraditi transplantaciju.

- Uvek postoji problem da pacijenti ne budu podobni, a oni koji jesu često nemaju sve potrebne analize. Kada lekari dobiju organ, u krvi traže imunološku šifru primaoca i davaoca. Na osnovu toga se pravi lista čekanja. Na mesto na listi utiče dužina čekanja na organ, vreme provedeno na dijalizi, godine starosti, a deca uvek imaju prioritet – objašnjava dr Milutinović.

Prošle godine u Srbiji je urađeno 114 transplantacija, i to 12 jetri i 102 bubrega. I pored velikog pomaka u transplantaciji i dalje na novi bubreg čeka oko 1.000 pacijenata, za jetru između 100 i 150 ljudi. Ponekad se čeka i po nekoliko godina. Najduže čekanje na bubreg je 13,5 godina.

Još dve transplantacije bubrega

U toku današnjeg dana biće urađene još dve kadaverične transplantacije bubrega u Institutu za urologiju i nefrologiju KCS. Još uvek se ne zna ko će organ dobiti, jer se trenutno svi potencijalni primaoci organa testiraju. Donor ograna je šesdesetjednogodišnja žena, kod koje je utvrđena moždana smrt.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Osma transplatacija jetre

Izvor: Glas javnosti, 31.Mar.2010, 12:47

BEOGRAD- U okviru programa "Produži život", transplantacioni tim Vojnomedicinske akademije, koji je predvodio Darko Mirković, uspešno je obavio osmu transplantaciju jetre u toj vojno-zdravstvenoj ustanovi. Transplantacija je obavljena kod tridesetogodišnje devojke koja je dobro podnela operaciju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.