Oslobađanje Mosula: Iračka vojska započela borbe za Stari grad

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2017, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobađanje Mosula: Iračka vojska započela borbe za Stari grad

Ofanziva protiv IS u Mosulu

Napredovanje vladinih trupa usporeno je danas u poslednjem talasu proterivanja ekstremista Islamske države iz Mosula, saopštili su oficiri iračke vojske.

Rusi objavili snimak na kom se vidi kako je ubijeno 120 džihadista (VIDEO)

Zvaničnici su naveli da su ekstremisti IS rasporedili snajperiste, bombaše samoubice i automobilske bombe po teritoriji.

The Irami army says it hopes to capture the last ISIL enclaves >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << outside Mosul's Old City in the next 72 hours https://t.co/y4uf4Jg00E pic.twitter.com/00CykttNeU

— Al Jazeera English (@AJEnglish) 28. мај 2017.

Oni su napredovanje na Stari grad u Mosulu opisali kao "oprezno", a sukobe koji su se dogodili danas kao "sporadične", ne otkrivajući detalje o žrtvama sa obe strane.

Vladine trupe zauzele su bolnicu Ibn Sina, koja je deo ogromnog medicinskog kompleksa u naselju Šafa, saopštili su zvaničnici koji su u skladu sa pravilima pričali pod uslovom anonimnosti.

Iraq:

Thousands at risk as army widens Mosul assault

Offensive aims to retake 3 ISIL neighbourhoods

UN 'concerned'https://t.co/wNsN98vXIv pic.twitter.com/qs6Dv5Mayf

— Al Jazeera News (@AJENews) 28. мај 2017.

Iračke snage koje podržavaju SAD su u subotu započele novu ofanzivu iz tri pravca za zauzimanje Starog grada.

Nekoliko sati nakon što su objavili da kreću u ofanzivu, vlada je saopštila da su dva vojna oficira poginula u sukobima u Šafi na reci Tigar.

Iraqi forces say final assault on Mosul has started https://t.co/piHgeU7zdc pic.twitter.com/hW2DjOBIwM

— RFE/RL (@RFERL) 28. мај 2017.

Velika vojna operacija u Mosulu započela je u oktobru, istočna strana grada je u januaru oslobođena, a narednog meseca započela je ofanziva na zapadni deo grada.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.