Orao bradan viđen u Rumuniji, prvi put posle nekoliko decenija

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jul.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orao bradan viđen u Rumuniji, prvi put posle nekoliko decenija

Rumunsko Ornitološko udruženje saopštilo je danas da se retka vrsta orla - žutoglavi bradaš, vratila u tu zemlju i da je u Rumuniji prvi put viđena posle 80 godina.

Dvogodišnji mužjak po imenu Adonis izlegao se u Češkoj kao deo evropskog ornitološkog programa. Kasnije je prebačen u francusku planinu Central Masif gde mu je prikačen uređaj za praćenje.Rumunski ornitolozi naveli su danas da je Adonis doleteo u Rumuniju i da ne ide dalje što bi moglo da znači da je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << možda u nekoj nevolji.

Naučnici su 19. jula uočili orla visoko na severozapadu Rumuniji dok je čekao da druge ptice pojedu leš psa, pošto se ta vrsta orla hrani kostima.

Mužjak te vrste orla može da bude dug do 113 centimetara, raspon krila mu je do 270 centimetara, a ženka je i veća.

Glava mu je duga, spreda spljoštena, s ravnim kljunom, koji je na vrhu povijen.

Nozdrve su mu obrasle čekinjama, koje izgledaju kao brada, po čemu je i dobio naziv.

Noge su do prstiju obrasle perjem. Leđa su crnkasta dok je donja strana tela žućkasta.

Orao bradan, ili kostoberina, lovi stoku i divokoze i to tako što ih bije krilima dok leti i nagoni u provaliju. Kada ulovi kornjaču, sa visine je baci na kamen da bi joj pukao oklop. Hrani se i lešinama i kostima uginulih životinja.

Naseljava sva tri južnoevropska poluostrva i bio je najveća ptica u Srbiji, ali je danas više nema.

Poslednja ženka koja se gnezdila u Makedoniji je otrovana 1985. godine.

Gnezda gradi na nepristupačnim stenama od granja, suvih ostataka biljaka i dlaka. Ženka snese od jednog do dva bela jajeta sa crvenim pegama teška 250 g na kojima leži 40 dana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.