Opština Medveđa očekuje nadoknadu od države za uginulu stoku

Izvor: Blic, 17.Sep.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Medveđa očekuje nadoknadu od države za uginulu stoku

Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković izjavio je danas da stanovnici čekuju od države pomoć u nadoknadi štete za stoku uginulu zbog bolesti "plavog jezika" i sredstvima za sistemsko uništavanje komaraca koji su prenosioci bolesti.

"Od 9.000 grla, što je ukupni stočni fond u opštini Medveđa, 5.000 je ovaca, a lečeno je i preventivno tretirano oko 2.500 grla", rekao je Drašković, a saopštilo Koordinaciono telo za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 29 naseljenih mesta, u 90 domaćinstava, tretirano je 2.547 ovaca i 82 grla goveda, a uginulo je 30 ovaca.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković rekao je prilikom posete Medveđi da se u toj opštini više od 50 odsto radno sposobnog stanovništva bavi stočarstvom i poljoprivredom.

"Sačinićemo informaciju kojom ćemo predočiti nadležnom ministarstvu i Vladi Srbije šta je do sada urađeno. Predložićemo kako pomoći ovim ljudima, ne samo u nadokanadi materijalne štete, već i koje mere je neophodno preduzeti za oporavak preostalih grla", istako je Stanković i naglasio da je reč o opštini koja spada u siromašnije i nerazvijenije.

Načelnik odeljenja za zdravstvenu zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Plavšić, rekao je da je ovo prvi slučaj bolesti posle 12 godina kada smo imali jedan slučaj 2002. godine u Zubinom potoku na Kosovu i Metohiji, ali i da se redovno od tada sprovodio nadzor na ovu bolest.

Od ove nedelje bolest se pojavila u Rumuniji, a pojedinačni slučajevi registrovani su u Kuršumliji, Vladičinom Hanu, Trgovišu, Bosilegradu, Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Plavšić je objasnio da je potrebno znati da je broj obolelih relativno veliki, ali da je smrtnost mala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.