Opasnost vreba od samoniklih gljiva

Izvor: RTS, 25.Jul.2014, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost vreba od samoniklih gljiva

Za manje od mesec dana, lekari na VMA zbrinuli su deset pacijenata koji su imali teška trovanja pečurkama. Na sreću, oni koji su i dalje na bolničkom lečenju više nisu životno ugroženi. Lekari apeluju da u ishrani ne koristimo samonikle gljive.

Za više od četrdeset godina braka, omiljeni obrok je isti – pečurke. Međutim, posle borbe za život, šezdesetsedmogodišnja Beograđanka kaže da gljive više neće probati.

"Moj muž i ja beremo šumske pečurke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od detinjstva... Naročito je on važio kao vrsni poznavalac. Ali, eto, desila se greška koju smo mogli da platimo životima", priča pacijentkinja.

I kada mislite da ih poznajete, možete da se prevarite, jer postoje tzv. dvojnice. Među jestivim pečurkama lako može da se provuče i ona koju možete da platite životom.

U Centru za kontrolu trovanja VMA kažu da je broj pacijenata koji su se otrovali pečurkama u porastu. Petoro je na lečenju zbog trovanja zelenom pupavkom, a jedan pacijent je otrovan gljivom za koju se verovalo da je jestiva.

"Imamo značajnije povećanje pacijenata u odnosu na prethodnu godinu. Imamo objašnjenje: sezona je kišna, pečurke rastu, ljudi neoprezno kreću u rizik branja pečuraka", kaže doktorka Gordana Babić.

Trovanje može da bude posebno opasno ako se ne prepozna na vreme, a simptomi su, objašnjavaju lekari, uglavnom gastrointestinalni – bolovi u trbuhu, mučnina, proliv.

"Doktori toksikološkog odeljenja borili su se četiri dana da mi spasu život. Apelujem svim ljudima koji su ljubitelji šumskih pečuraka da ih obilaze u širokom luku", kaže pacijentkinja.

Stručnjaci upozoravaju da se berači pečuraka ne rukovode samo opisima i fotografijama iz priručnika ili sa interneta, jer se greške najčešće dešavaju zbog samouverenosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.