Izvor: RTS, 25.Jul.2014, 20:51 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Opasnost vreba od samoniklih gljiva
Za manje od mesec dana, lekari na VMA zbrinuli su deset pacijenata koji su imali teška trovanja pečurkama. Na sreću, oni koji su i dalje na bolničkom lečenju više nisu životno ugroženi. Lekari apeluju da u ishrani ne koristimo samonikle gljive.
Za više od četrdeset godina braka, omiljeni obrok je isti – pečurke. Međutim, posle borbe za život, šezdesetsedmogodišnja Beograđanka kaže da gljive više neće probati.
"Moj muž i ja beremo šumske pečurke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od detinjstva... Naročito je on važio kao vrsni poznavalac. Ali, eto, desila se greška koju smo mogli da platimo životima", priča pacijentkinja.
I kada mislite da ih poznajete, možete da se prevarite, jer postoje tzv. dvojnice. Među jestivim pečurkama lako može da se provuče i ona koju možete da platite životom.
U Centru za kontrolu trovanja VMA kažu da je broj pacijenata koji su se otrovali pečurkama u porastu. Petoro je na lečenju zbog trovanja zelenom pupavkom, a jedan pacijent je otrovan gljivom za koju se verovalo da je jestiva.
"Imamo značajnije povećanje pacijenata u odnosu na prethodnu godinu. Imamo objašnjenje: sezona je kišna, pečurke rastu, ljudi neoprezno kreću u rizik branja pečuraka", kaže doktorka Gordana Babić.
Trovanje može da bude posebno opasno ako se ne prepozna na vreme, a simptomi su, objašnjavaju lekari, uglavnom gastrointestinalni – bolovi u trbuhu, mučnina, proliv.
"Doktori toksikološkog odeljenja borili su se četiri dana da mi spasu život. Apelujem svim ljudima koji su ljubitelji šumskih pečuraka da ih obilaze u širokom luku", kaže pacijentkinja.
Stručnjaci upozoravaju da se berači pečuraka ne rukovode samo opisima i fotografijama iz priručnika ili sa interneta, jer se greške najčešće dešavaju zbog samouverenosti.