Oni su prava srpska gerila

Izvor: 24sata, 31.Okt.2014, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su prava srpska gerila

Blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu polako ulazi u četvrtu nedelju, a sukob uprave i studenata sve više se zaoštrava. Ipak, ovi akademci nemaju nameru da odustanu. Danonoćno su na fakultetu, spavaju u šatorima i na stolicama, a trpe i to što se, kako kažu, protiv njih podnose lažne prijave.

PRITISAK - Tako je pre dva dana dvoje studenata Filozofskog fakulteta obavešteno da je protiv njih pokrenut disciplinski postupak zbog učešća u tuči 24. oktobra. Problema ne >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << bi ni bilo da se bar zna o kojoj tuči je reč jer studenti tvrde da nikakvih nereda toga dana nije bilo, da niko od njih nije povređen niti je povredio nekog drugog.

- Ovo je samo još jedan pokušaj uprave da nas zastraši. Jedino što je kod dvoje redovnih budžetskih studenata moglo da zasmeta upravi jeste njihova aktivnost u okviru blokade nastave - pričaju studenti.

Podnošenje prijava samo je jedan u nizu pritisaka na studente koji drže fakultet u blokadi. Uprava je u najhladnijim danima isključila grejanje na fakultetu, računajući da će tako rasterati studente. Međutim, studenti su doneli ćebad i nastavili danonoćno da dežuraju. Najšokantnije je ipak bilo kada se pred studentima u blokadi pojavio profesor Vasilije Gvozdenović i redom počeo da ih fotografiše. Akademci su ovaj ispad dokumentovali kamerom i javno objavili snimak, a profesor se tim povodom nije oglašavao.

Na fakultetu imaju i šator, a oni koji ne zauzmu mesto u njemu spavaju po klupama, stolicama ili na podu | Foto: P. Dimitrijević

Iako ih optužuju da su loši studenti, neradnici, pa čak i anarhisti, ovi studenti tvrde da se samo bore za svoja prava. Ipak, svojim ponašanjem samo dodatno podgrevaju glasine. Nalikuju tajnoj organizaciji, ne žele da se izdvajaju ličnim imenima, održavaju sastanke i konferencije za medije u podrumskoj slušaonici.

Na fakultetu imaju i šator, a oni koji ne zauzmu mesto u njemu spavaju po klupama, stolicama ili na podu | Foto: P. Dimitrijević

- Mi smo obični studenti, nismo članovi političkih partija i nemamo skrivene interese. Organizovani smo u zbor koji podrazumeva da donosimo odluke glasanjem i da se niko ne izdvaja imenom i prezimenom - objašnjavaju oni.

Podsetimo, njihov glavni zahtev je da se onima koji imaju potrebnih 48 bodova za budžet ne naplaćuje preostalih 12 pri upisu u narednu godinu studija.

Ako blokada potraje, biće nastave na leto

SEDNICA - Ako blokada potraje i narednih meseci, studenti Filozofskog moraće da pohađaju nastavu tokom leta. Ovo rešenje predložio je Savet Univerziteta u Beogradu na sednici koja je pre dva dana održana u Rektoratu. Savet je tako odgovorio Živanu Lazoviću, profesoru Filozofskog fakulteta koji je molio da mu pomognu da odblokira fakultet. „Poštujem njihovo pravo na protest, ali se protivim načinu na koji to rade“, rekao je Lazović.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.